Hva skjer i kroppen under en orgasme?

De fleste vet hvor deilig en orgasme føles. Men vet du hva som egentlig skjer i kroppen og hjernen i de få frydefulle sekundene? Få svaret i denne videoen.
7.3 2013 05:00

Ahhhhhhhhh!

Så kort kan en orgasme beskrives. Heldigvis kan den også beskrives i mer utdypende vendinger, som du kan se i videoen ovenfor. Orgasmen er nemlig et litt mer innviklet fenomen enn som så.

Opp mot og etter en orgasme skjer det noen tydelige endringer i hele kroppen. Pusten blir raskere, pulsen stiger, og sentralnervesystemet kjører for fulle mugger og sender nytelsessignaler til belønningssenteret i hjernen.

Orgasmen varer i 3–20 sekunder

Under seksuell opphisselse blir kjønnsorganene fylt med blod. Hos mannen medfører dette reisning, og hos kvinnen svulmer skjeden opp, og slimhinnene blir fuktige.

Selve orgasmen består, både hos kvinner og menn, av raske muskelsammentrekninger i bekkenmuskulaturen og muskulaturen omkring kjønnsorganene.

Hos mannen varer dette typisk mellom 3–10 sekunder og fører til sædavgang. Hos kvinnen kan muskelsammentrekningene vare 20 sekunder eller mer. Og hun kan oppleve flere orgasmer etter hverandre.

Orgasmen gir oss lyst på mer

Også hjernen er i full gang under en orgasme. Hjerneskanninger viser at det er aktivitet i mer enn 30 forskjellige regioner når vi er seksuelt opphisset.

Selve orgasmen utløser dopamin, som er en såkalt nevrotransmitter i hjernen. Det får oss til å føle oss lykkelige og oppstemt. Følelsen får oss til å kreve mer av det samme.

Dessuten skilles det ut oksytocin – et hormon som blant annet fremmer at man knytter bånd med partneren sin.

Vi mister selvkontrollen

Hjerneskanninger viser dessuten at den forreste delen av hjernen, som kalles for den orbitofrontale korteksen, blir slått av. Dette området kontrollerer selvevaluering, fornuft og selvkontroll.

Hos kvinner viser skanningene dessuten at et bestemt område i hjernen som forbindes med smerteopplevelse, lyser opp under en orgasme. Dette antyder at smerte og nytelse kan henge sammen.

Videoen er laget av AsapSCIENCE.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Om orgasme:

Orgasmens funksjon er å få dyr til å ha samleie og dermed videreføre genene sine.

Orgasmen er karakterisert av et ekstremt fysisk velbehag, kontrollert av det autonome nervesystemet.

Dette ledsages av raske muskelsammentrekninger i de nederste bekkenmusklene, som omgir kjønnsorganer og anus.

(kilde: Den store Danske)