Rensekurer virker ikke

Tror du tre uker på urtete og dampede grønsaker kan rense kroppen for slaggstoffer og skumle gifter? Ikke sjans, mener amerikanske ernæringseksperter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskriftene opptrer i horder i ukeblader og helsespalter. Renselseskurer - eller detox-dietter - skal visstnok rense cellene, forynge immunsystemet, gi nytt liv til huden, rense leveren og spyle skitt og slagg ut av hele systemet. Blant annet.

Alt du må gjøre for å oppnå disse fantastiske resultatene, er å holde deg til en streng diett i noen uker. Det finnes utallige vidunderkurer på markedet, og de fleste av dem krever at du bytter ut både proteiner, alkohol og kaffe med urtete, frukt og grønt.

Men det finnes ingen holdepunkter for at fastedietter og rensekurer kaster giftstoffer ut av kroppen, mener professor Roger Clemens fra University of Southern California og Dr. Peter Pressman fra Geller, Rudnick, Bush and Bamberger.

Du kan i beste fall føle deg bedre fordi dietten er en avveksling i et ellers dårlig kosthold.

Ingen rensing

Men hvorfor har da rensekurer vært vanlig praksis i flere tusen år? protesterer du kanskje. Og hvorfor finnes det tusenvis av folk som føler seg mindre oppblåst, får penere hud og har mindre hodepine etter et par uker på fruktvogna?

Forskerne mener forklaringene har lite med gift å gjøre: Du blir mindre oppblåst fordi du spiser mindre mat, huden blir penere fordi du drikker mer, og hodepina fordufter sammen med alkoholen og koffeinet.

Og medisinske undersøkelser støtter utspillene. Forskere har målt utskillelsen av giftstoffer som kvikksølv, bly, kadmium og DDT under faste, uten at det ble funnet økt konsentrasjon av disse stoffene i blod, urin eller avføring, skriver spesialist i allmennmedisin, Christian Anker, på doktoronline.no.

Allerede avgiftet

Det er ingen grunn til å tyne seg igjennom uker med umulige kurer, mener Clemens og Pressman. Menneskekroppen har jo allerede et fantastisk apparat for utkasting av uønskede stoffer.

- Lungene, nyrene, leveren, fordøyelsen og immunsystemet vil effektivt fjerne eller nøytralisere giftige stoffer få timer etter at vi har fått dem i oss, skriver forskerne, som advarer mennesker med dårlig helse mot harde fastekurer.

En rensekur vil antageligvis ikke være skadelig for friske folk, fortsetter forskerne. Men sultefôring og kost som mangler viktige næringsgrupper, kan fort føre til at metabolismen sakker opp.

Irriterende nok ser det igjen ut til at korte dunderkurer ikke hjelper mot annet enn kjedsomhet. Det beste er som vanlig å satse på et varig, balansert kosthold, der gode porsjoner av frukt og grønt flankeres av fisk, kjøtt, sunt fett og grovt brød.

Og så en daglig dose fysisk aktivitet, da.

Referanse:

R. Clemens & P. Pressman, Detox Diets Provide Empty Promises, Food Technology, mai 2005, Vol. 59, No. 5, p. 18.

Lenke:

Institute for Food Technology

Powered by Labrador CMS