Annonse

Ikke ett fett ved prostatakreft

Risikoen for å dø av prostatakreft kan reduseres ved å spise mer sunt vegetabilsk fett, og kutte i karbohydratene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En scan av en hofte viser en prostata rammet av kreft (hvitt kryss i midten). Prostata er her nesten tre ganger større enn normalt. (Foto: Istockphoto)

Prostatakreft og symptomer:

Prostatakreft gir i mange tilfeller ikke merkbare symptomer i tidlig fase av sykdommen, men vanlige symptomer er:

- tynn og svak urinstråle
- hyppig vannlating
- vanskelig å tømme urinblæren
-  blod i urinen
- smerter i rygg og skjelett

(kilde: Kreftforeningen)

Forholdsvis enkle endringer i det daglige kostholdet ser  ut til å hjelpe, ifølge ny studie fra amerikanske JAMAs Internal Medicine.  

Studien er ledet av forskere ved University of California, San Francisco.

Nærmere 4600 menn rammet av prostatakreft uten spredning i perioden 1986-2010 er omfattet av forskningen.

Nøtter og oljer

Resultatene viser at menn som selv økte inntaket av sunt vegetabilsk fett etter diagnosen fikk sjeldnere dødelig prostatakreft.

I hovedsak oppnådde mennene den vegetabilske fettøkningen fra nøtter og olivenolje, som i oljebasert dressing.

- Sunne oljer og nøtter i kosten øker mengden antioksidanter i blodet, reduserer insulinet og betennelser i kroppen, noe som kan hemme utviklingen av kreften.

Det sier postdoktor Erin L. Richman ved avdeling for epidemiologi og biostatistikk ved UC San Francisco, i en pressemelding.

Ikke store mengder

Å erstatte 10 prosent av det daglige inntak av karbohydrater med sunt vegetabilsk fett, kan gi nesten 30 prosent lavere risiko for å dø av prostatakreften, viser resultatene.

Det er ikke snakk om større mengder av fettet enn tilsvarende én spiseskje olivenolje daglig, ifølge en pressemelding.  

Å spise en porsjon nøtter hver dag, definert som rundt 28 gram i studien, kobles til 18 prosent lavere risiko for dødelig utgang av sykdommen.

Forskerne rapporterer også at mettet fett og transfett ga en økt risiko for å dø for tidlig, men dette var ikke knyttet spesifikt til kreftsykdommen.

Rammer mange

Prostatakreft rammer hvert år millioner av mennesker på verdensbasis. I Norge er det den mest utbredte kreftformen blant menn.

4210 fikk diagnosen i 2010, majoriteten  (ca 90 prosent) var over 60 år, men en del tilfelles ses også hos menn under 45 år, opplyser Kreftforeningen.

UC-forskerne viser til assosiasjoner i sin studie.

Det innebærer at de ikke kan fastslå endelig at sunt vegetabilsk fett er en direkte årsak til at risikoen for å dø av prostatakreften kan reduseres.

- Å trene, ikke røyke og å spise mat som er sunt for hjerte- og karsystemet er viktig, påpeker Richman.

Studien hun har ledet er en observasjonsstudie, så det kan være skjulte faktorer som påvirker resultatene. Neste steg vil være et randomisert kontrollert forsøk, opplyser hun.

- Få vekk lett omsettelige karbohydrater

Lege Stephen J. Freedland, som ikke har medvirket på Richmans arbeid, mener i et intervju med JAMA at dette er en viktig studie av en stor gruppe menn der man har kartlagt matinntaket godt.

- Likevel har enhver studie sine begrensninger, uansett hvor godt den er gjennomført. Mens den gir svar på noe, så reiser den også nye spørsmål.

- Kanskje er det ikke fettet som kommer inn i kosten som er bra, men karbohydratene i seg selv som går ut som er det dårlig her.

- Det vil være interessant å se mer på de lettest omsettelige karbohydratene versus de mer komplekse, mener Freedland i intervjuet på JAMAs nettside.

Han minner om at man også må tenke på det totale kaloriinntaket.

- Fedme er den etablerte risikofaktor for dødelig prostatakreft som man kan gjøre noe med. Vi må ikke bare tenke på hva folk spiser, men også hvor mye. Det enkleste er da trolig å få vekk de lett omsettelige karbohydratene, sier Freedland.

Referanse:

Richman EL, Kenfield SA, Chavarro JE, m. fl. Fat Intake After Diagnosis and Risk of Lethal Prostate Cancer and All-Cause Mortality. JAMA Intern Med. 2013;():1-8. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6536.

Powered by Labrador CMS