Omtrent ti prosent av nordmenn har migrene. Nå viser en studie at kvinner som lider av migrene har 39 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og 62 prosent høyere risiko for hjerneslag.  (Illustrasjonsfoto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix)
Omtrent ti prosent av nordmenn har migrene. Nå viser en studie at kvinner som lider av migrene har 39 prosent høyere risiko for hjerteinfarkt og 62 prosent høyere risiko for hjerneslag. (Illustrasjonsfoto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix)

Kvinners hjerner vokser i løpet av menstruasjonssyklusen

Hjernen endrer seg i løpet av livet – og hvis man er kvinne, kan den endre størrelse hver eneste måned. 

I løpet av menstruasjonssyklusen skjer det saker og ting i kroppen. Hormonnivået varierer, noe som endrer på humøret og sexlysten.

Men det har også andre konsekvenser. En ny studie viser at kvinners hjerner faktisk ser ut til å endre seg hver måned.

Deler av hippocampus, den delen av hjernen som er sentral for humøret, følelsene og hukommelsen, blir større i løpet av syklusen.

– Vi fant ut at parallelt med det stigende østrogennivået som leder opp til eggløsningen, blir hippocampus også større. Det gjelder både den grå og den hvite hjernesubstansen, forklarer hovedforfatteren Claudia Barth, som er ph.d.-student ved Max Planck-instituttet i Tyskland, i en pressemelding.

Studien er publisert online i Scientific Reports

Hjernen er størst rett før eggløsning

Forskerne bak studien studerte 30 kvinner og målte østrogennivået i blodet i løpet av menstruasjonssyklusen. Dessuten ble kvinnene MRI-skannet, slik at forskerne kunne måle størrelsen på forskjellige deler av hjernen.

Når østrogennivået steg, ble hippocampus litt større. Østrogennivået er høyest like før eggløsningen, og det er også da hippocampus er størst. Forklaringen ligger i hjernens synapser, som er forbindelser mellom nervecellene.

– Østrogennivåene endrer seg en god del i løpet av syklusen, og dyremodeller har vist at østrogen påvirker synapsedannelsen og nervenes støtteceller i hippocampus, skriver Ellen Løkkegaard i en e-post til videnskab.dk. Hun er overlege og klinisk førsteamanuensis ved Københavns Universitet og har ikke selv deltatt i studien.

Det er ikke første gang forskere har påvist at deler av hjernen endrer form i løpet av syklusen. Du kan blant annet lese om en lignende studie her, men da var ikke østrogennivået observert og satt i relasjon til hjernens størrelse.

Endring av atferd er et mysterium

Forskerne kan ikke si med sikkerhet om endringene av hjernen har betydning for kvinners atferd.

 – Hippocampus spiller en avgjørende rolle for hukommelse, humør og følelser. Det har tidligere blitt bevist at atferden til mus endrer seg med den månedlige syklusen, sier Clausia Barth i pressemeldingen.

Nå skal forskerne undersøke om det samme gjelder kvinner.

Viktig kunnskap i kampen mot PMDD

Studien er ikke bare kunnskap for kunnskapens skyld. På lang sikt er målet å lære mer om forholdet mellom hjerneendringene og premenstruelt dysforisk syndrom (PMDD).

PMDD påvirker en av tolv kvinner i dagene før menstruasjonen, og kan føre til humørsvingninger og angst.

– For å få en bedre forståelse for denne sykdommen må vi finne ut hvilken månedlig rytme hjernen i friske kvinner følger. Først da kan vi påvise forskjellene for personer med PMDD, sier medforfatter Julia Sacher i pressemeldingen.       

Referanse:

Protopopescu X mfl: «In-vivo Dynamics of the Human Hippocampus across the Menstrual Cycle». Scientic Reports 2016, doi: 10.1038/srep32833. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS