Hjernen dupper av når du blunker

Du blunker gjennomsnittlig én gang hvert fjerde sekund, dagen igjennom. Så hvorfor er ikke synsinntrykkene dine gjennompepret med sorte hull?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv Petter Solberg gjør det, på to hjul midt i en sving mens grusen spruter i alle retninger. Blunker altså.

Likevel legger han ikke merke til at veien og resten av verden blir borte i hundre millisekunder eller så, minst 15 ganger per minutt. Men hvorfor gjør han ikke det?

Engelske forskere mener det er fordi en del av hjernen rett og slett kobler ut, i det øyelokkene glir igjen. Dermed går bevisstheten rett og slett glipp av hele blunket.

- Vi ville umiddelbart oppdage om verden utenfor oss plutselig ble mørk, spesielt hvis dette gjentok seg med få sekunders mellomrom, sier Davina Bristow fra University College London Institute of Neurology i ei pressemelding.

- Men vi legger likevel ikke merke til blunkene våre, selv om de forårsaker en like stor reduksjon av lys i øynene. Dermed unngår vi forstyrrelser i inntrykket av omverden.

Vanskelig å måle

Forskerne fra University College London har lenge hatt mistanke til at hjernen driver med noe muffens hver gang vi blunker. Men det er ikke så lett å finne ut hva som egentlig skjer.

Når øyelokkene glir igjen, blir samtidig lysmengden inne i øyet drastisk forandret, og dette gir digre utslag på målingene av hjerneaktivitet. Så hva skyldes forandringer i synsinntrykket, og hva har med selve blunkinga å gjøre?

Løsningen på hele problemet ble lystette briller og en god munnfull med lommelykt.

Indre lys

Noen menneskelige prøvekaniner fikk digre, lystette briller, slik at ikke et eneste foton skulle slippe inn. Så fikk de frivillige et kraftig fiberoptisk lys i munnen, slik at hele hodet ble opplyst innenfra.

Netthinna ble rett og slett badet i konstant lys fra nedsida, helt uavhengig av blunking. Nå kunne forskerne kjøre en fMRI-skann for å se hva som egentlig skjedde i hjernen.

Resultatene viste altså at blunkene reduserte aktiviteten i både den visuelle korteksen og i områdene som vanligvis er aktive når vi legger merke til visuelle hendelser og ting i verden rundt oss.

- Dette kan være en mekanisme som hindrer hjernen i å oppdage at øyelokket feier ned over pupillen, og at verden blir svart, sier Bristow.

Referanse:

D. Bristow, J. D. Haynes, R. Sylvester, C. Frith & G. Rees, Blinking suppresses the neural response to unchanging retinal stimulation, Current Biology, 26. juli 2005.

Powered by Labrador CMS