Vladimir Putin på statsbesøk i Kina i 2004. Høyrehånden hans er mye roligere enn venstrehånden mens han går, ifølge et europeisk forskerteam. (Foto: Alexei Panoc/Corbis)
Vladimir Putin på statsbesøk i Kina i 2004. Høyrehånden hans er mye roligere enn venstrehånden mens han går, ifølge et europeisk forskerteam. (Foto: Alexei Panoc/Corbis)

Hva er det med Putins høyrearm?

Putin gjør noe rart mens han går. En gruppe nevrologer spekulerer rundt hva som ligger bak det karakteristiske ganglaget.

Vladimir Putin er en av verdens mektigste personer. En naturlig konsekvens er at han blir filmet, fotografert og fotfulgt av presse.

Men TV-bildene viser noe som flere stusser over. Putin har en veldig karakteristisk måte å bevege armene sine mens han går.

Den stille høyrearmen

Mens venstrearmen svinger fram og tilbake, er høyrearmen nesten i ro. Dette har utløst et skred av spekulasjoner, og folk har i årevis diskutert hva det er med høyrearmen til den russiske presidenten.

I 2005 snakket det amerikanske magasinet The Atlantic med flere eksperter som diskuterte hva grunnen kan være til at Putin holder den ene armen i ro. De lurte på om han hadde et lite hjerneslag før han ble født, eller om han har en mild lammelse i høyrearmen.

Nå har en gruppe nevrologer tatt en nærmere kikk på videoer av Putin som går på forskjellige steder. Artikkelen er publisert i British Medical Journal (BMJ).

I videoen under kan du tydelig se Putins håndbevegelser, fra rundt 14:20.

Parkinsons?

Forskningsartikkelen er en del av BMJs julenummer, hvor de publiserer et knippe rare og underfundige resultater fra forskjellige forskningsprosjekter. Det er ikke tull og fantasi, men forskningen er en god del merkeligere enn vanlig.

Artiklene har vært gjennom den samme fagfellevurderingen som vanlige BMJ-artikler må gjennom.

Nevrologene bak artikkelen om Putins stive høyrearm hadde en løs teori. Mindre bevegelighet på én side av kroppen kan nemlig være et tidlig symptom på Parkinsons sykdom.

Men Putin viser ingen andre symptomer på sykdommen, skriver forskerne. Han er kjent som en aktiv judoutøver, svømmer, og han viser ingen tegn til å skjelve på hånden når han skriver under dokumenter.

Dermed begynte de å lete etter alternative forklaringer. Forskerne spekulerer i om håndstillingen kan ha noe med militær trening å gjøre.

For det viser seg at Putin ikke er alene om å ha en rolig høyrearm.

Vladimir Putin svømmer i en innsjø i Sibir i 2009. Forskerne mener at Putins livsstil passer dårlig med Parkinsons, så de tror ikke han har denne sykdommen.  (Foto: Ria Novosti/Reuters)
Vladimir Putin svømmer i en innsjø i Sibir i 2009. Forskerne mener at Putins livsstil passer dårlig med Parkinsons, så de tror ikke han har denne sykdommen. (Foto: Ria Novosti/Reuters)

KGB

I jakten på å løse armgåten, kom forskerne over en instruksjonsbok fra det gamle KGB. I denne boken fant de detaljerte instruksjoner om hvordan KGB-agenter skal holde våpenet.

Agentene skulle enten holde pistolen i sin høyre hånd eller inntil brystet. De skulle også holde den venstre siden fri, slik at de var mer fleksible.

Forskerne begir seg ut i vill spekulasjon, men de foreslår at våpentrening kan være årsaken til håndstillingen. Hvis den høyre hånden henger ned, kan den lettere brukes til å gripe etter våpenet, mener forskerne. Dette kan ha blitt en vane for den russiske presidenten.

Men hvis KGBs våpentrening har en finger med i spillet, vil kanskje andre russiske politikere med den samme treningen ha den samme, karakteristiske gangen?

Forskerne undersøkte videoer av en rekke forskjellige toppfolk i det russiske statsapparatet. Flere hadde faktisk den samme, stille høyrehånden som Putin.

Smitteeffekt

Forskerne så på video av tidligere forsvarsminister Anatoly Serdyukov, tidligere forsvarsminister Sergei Ivanov, statsminister Dmitij Medvedev, og Anatoly Sidorov, lederen for det vestlige militærdistriktet i Russland.

Alle sammen viste større eller mindre tegn på å gå med en svingende venstrehånd, og en roligere høyrehånd. Forskerne hevder at Ivanov har vært i KGB, men det er usikkert om Serdyukov har vært i militæret. De antar at Sidorov har fått mye våpentrening.

Medvedev har ikke den samme militære treningen, så vidt forskerne har funnet ut. Allikevel viser han tydelig tegn på venstrearmssvingen, så forskerne lurer på om det kan være en imiteringseffekt, hvor Medvedev gjør det samme som Putin. 

Vi har hatt debatt om det samme fenomenet her i Norge, hvor flere lurte på om Jens Stoltenbergs kroppsspråk hadde spredt seg til andre Arbeiderpartipolitikere. Da var det spesielt snakk om nikking, ifølge Bergens Tidende.

Revolvermennene

Se forskernes utvalgte videoer av de forskjellige lederne ved å følge linkene under:

Denne studien har flere store svakheter. Forskerne sjekket ganglaget til svært få personer, og de har ikke hatt kontrollgrupper med og uten våpentrening. 

Men de har gitt navn til de russiske sjefenes måte å gå på, nemlig revolvermann-gange. Og de har foreløpig konkludert at våpentrening kan føre til en gangart som kan forveksles med symptomer på tidlig Parkinsons.

Referanse:

Araujo mfl: Gunslinger’s gait”: a new cause of unilaterally reduced arm swing. BMJ, desember 2015. DOI: 10.1136/bmj.h6141

Powered by Labrador CMS