– Åtte glass vann om dagen er tull

En britisk lege mener rådet om å drikke åtte glass vann om dagen er et triks for å folk til å kjøpe mer flaskevann, og får støtte av norsk professor i samfunnsmedisin.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

Minst åtte glass vann om dagen skal være bra for det meste – alt fra hjernen til huden og hjertet får angivelig en boost av noen ekstra glass H2O.

Men hvor kommer egentlig bevisene for dette rådet fra?

Den britiske legen Margaret McCartney har undersøkt forskningen på feltet, og skriver i en kommentarartikkel i British Medical Journal at rådet ikke bare er nonsens – det er grundig motbevist nonsens.

– Det er overhode ikke dokumentert noen spesifikk helsebringende effekt av å drikke mer vann. Det fører først og fremst til at man må tisse mer, istemmer Johanne Sundby, professor ved avdeling for samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo.

– Det gir ikke bedre hud, det renser ikke kroppen for slaggstoffer bedre, og det gir ikke bedre konsentrasjonsevne.

Mangler bevis både for og imot

Både norske og britiske myndigheter anbefaler et daglig vanninntak på mellom 1,5 og to liter per dag, men McCartney mener dette rådet mangler vitenskapelig støtte.

Hennes kommentarartikkel kommer i anledning årsmøtet i organisasjonen Hydration for Health, som ble holdt i byen Evian i Frankrike den 1. juli. Hydration for Health, eller H4H, har som mål å informere offentligheten og veilede pasienter om betydningen av sunne drikkevaner.

Men H4H ble etablert av Danone, et fransk selskap som blant annet selger flaskevannet Evian og Volvic, skriver McCartney.

Hun siterer en leder fra tidsskriftet Journal of the American Society of Nephrology – nefrologi er studiet av nyrene – fra 2008:

”Det finnes ikke noe tydelig bevis for at økt vanninntak gir fordeler. Selv om vi skulle ønske at vi kunne avlive alle mytene som finnes på nettet om fordelene ved å drikke mer vann, innrømmer vi at det ikke finnes noen klare beviser for at det ikke er fordeler ved økt vanninntak. Faktisk mangler det ganske enkelt bevis på feltet generelt.”

Ifølge McCartney er forskningen H4H baserer sine råd på enten ikke publisert i fagfellevurderte tidsskrifter, eller den er preget av dårlig metodikk.

Fordeler for visse pasientgrupper

McCartney har intervjuet professor i nefrologi Stanley Goldfarb ved University of Pennsylvania. Han forteller at det åpenbart er bedre å drikke vann enn sukkerholdige drikker dersom målet er å gå ned i vekt. For visse mennesker vil det dessuten kunne være andre fordeler ved å drikke mer vann.

– Det er definitivt en fordel for pasienter som har vedvarende problemer med nyresteiner. Kan vanninntak redusere muligheten for å få nyrestein for folk som aldri har hatt slike? Vi har bare spekulasjoner, sier han i artikkelen.

Også blant unge kvinner som er plaget med urinveisinfeksjoner kan åtte glass om dagen være lurt, men heller ikke her er bildet entydig.

– Å drikke mye reduserer sannsynligvis sjansen for å få urinveisinfeksjon i nedre del av urinrøret og blæra. Men det kan ha motsatt effekt på sjansen for å få infeksjoner i nyrene og de øvre delene av urinlederen, sier Goldfarb.

– Start en motkampanje

Johanne Sundby (Foto: UiO)

– I vanlige daglige gjøremål mister man det meste av det vannet som tas inn ut gjennom urinen. Det er flere som er skadet av for stort eller raskt væskeinntak, såkalt overhydrering, enn av dehydrering, sier Johanne Sundby til forskning.no

– Kampanjene for å få folk til å tro at de må drikke mye vann er utelukkende fremmet av næringsmiddelindustrien, som tjener grovt med penger på å selge dyrt et naturlig stoff, altså vann, som det er meget enkelt og billig å fremstille.

Sundby sier at det er helt naturlig å drikke litt ekstra i ekstrem varme eller ved ekstremt kroppsarbeid, fordi man da mister mye væske gjennom svetten.

Ellers mener hun det er mer skadelig enn helsefremmende å bøtte nedpå vann.

– Vi har finkalibrerte sensorer for vannbalansen i kroppen. Har man for lite vann innabords, føler man tørste. Hvis man øser på med vann hele tiden kan man miste evnen til å føle denne tørsten, som er den viktigste mekanismen vi har for å minne oss på at vi må drikke litt.

– Man burde starte en motkampanje: “Nei til flaskevann”. Jeg drikker ikke flaskevann. Vann fra springen når det trengs er nok for meg!, avslutter Sundby.

Kilder:

Margaret McCartney: Waterlogged? British Medical Journal: Feature, publisert online 12. juli 2011

Helsedirektoratet: Vann er den beste tørstedrikken!

Powered by Labrador CMS