Snus beskytter ikke mot hull

Snusere har omtrent like mye hull i tennene som alle andre. Og er det tannhelsa som teller, skal du være ekstra forsiktig med nikotinfri snus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kan snus hindre at tennene dine blir seende slik ut? Sannsynligvis ikke, konkluderer en svensk doktorgrad. (Foto: Colourbox)

Andelen snusende nordmenn går opp, mens andelen som tar seg en sigg går ned. På mange måter er det en positiv endring for folkehelsa, for røyking øker garantert risikoen for en del typer kreft. Sammenhengen mellom snus og kreft har vært vanskeligere å påvise.

En annen av fordelene snustilhengerne trekker frem er at snus er et basisk stoff. Det betyr at prisen kan nøytralisere syrer i munnen. Syreangrep er, som kjent fra tyggisreklamene, en årsak til hull i tennene.

Men er det virkelig slik at snusbrukere dermed har færre hull?

Det ville doktorgradkandidaten Lena Hellqvist finne ut av. Konklusjonen gir ikke snuserne videre grunn til å juble:

– Våre studier har ikke gitt noen klinisk bekreftelse på at snusbrukere har færre hull, sier hun i en pressemelding fra Gøteborgs universitet.

Dårligere tannhelse, samme mengde hull

Til sin doktorgrad har Hellqvist gjort en ny analyse av materiale samlet inn i Sverige i tre tidligere studier, fra 1983, 1993 og 2003.

Dessuten har hun gjennomført en egen klinisk studie med rundt 200 snusende og ikke-snusende deltagere, og en måling av pH-verdien i plakket, et tynt bakteriebelegg som legger seg utenpå tannemaljen, hos snusere og ikke-snusere.

I sum er ikke disse analysene noen reklameplakat for snusbruk: Det er ingen tydelige helsegevinster i sikte – med mindre du altså sammenligner med sigarettrøyking.

– Riktignok hadde ikke snusbrukere flere hull enn ikke-snusbrukere. Men det kan delvis forklares med den generelle forbedringen som har vært i tannhelsen de siste årene, og at daglig bruk av fluortannkrem har blitt vanlig, sier Hellqvist.

– Det som er tydelig, er at tobakksbrukere går sjeldnere til tannlegen og renser tennene sine sjeldnere enn resten av befolkningen. 

Dessuten var snusbrukerne mer utsatt for tannkjøttbetennelser. En av fem snusbrukere slet med slike problemer, sammenlignet med rundt 14 prosent av ikke-brukerne.

Snusbrukere hadde dårligere tannhelse og gikk sjeldnere til tannlegen enn svensker som ikke snuser, viser den nye studien. (Foto: Tigerente/Wikimedia Creative Commons)

Nikotinfri maissnus kan gi mer hull

Det at snusbrukere verken har flere eller færre hull i tennene enn andre, er en slags ” halvfullt eller halvtomt glass?”-nyhet:

Det kan leses som noe positivt eller noe negativt, avhengig av hvordan du ser på det.

Ønsker du å kvitte deg med nikotinsuget og vurderer å forsøke nikotinfri snus, advarer Hellqvist imidlertid om risikoen for en fremtidig smell på tannlegeregningen.

For mens vanlig snus nesten ikke inneholder karbohydrater eller stivelse, er de nikotinfrie alternativene langt farligere for tennene. De er som regel laget av mais, og kan ha opptil 6,5 prosent karbohydrater og hele 24 prosent stivelse i seg.

De nikotinfrie snusalternativene reduserte pH-verdien i tannplakket betraktelig, skriver Hellqvist i en av studiene i doktorgraden. Sammen med mye karbohydrater i prisen øker det risikoen for hull.

Kilde:

L. Hellqvist (2012) Smoking, Snuffing and Oral Health with Special Reference to Dental Caries. Doktorgrad avlagt ved Sahlgrenska Akademin ved Gøteborgs universitet

Statistisk sentralbyrå: Stadig færre røyker, men flere bruker snus. Røykevaner 2011, publisert 17. februar 2012

––-
(Forsidebilde: Michael Caroe Andersen/Flickr Creative Commons)

NB: Saken er oppdatert, 14.1. kl 09.50

Powered by Labrador CMS