Influensamedisiner virker stort sett ikke

Engelske forskere slå fast at Tamiflu bare forkorter sykdomstilfeller med en halv dag.

Forskerne bak undersøkelsen av Tamiflu konkluderer med at medisinen bare kan forkorte et influensatilfelle med knapt 17 timer – fra 7 til 6,3 dager. (Foto: Czardases, Microstock)

Det var et globalt utbrudd av svineinfluensa i 2009 som fikk World Health Organisation (WHO) til å råde verdens land til å kjøpe inn influensamedisinene Tamiflu og Relenza.

Men engelske forskere kan i en ny studie avsløre at Tamiflu ikke har noen betydelig effekt. Tamiflu reduserer tid i sengen med en halv dag. Undersøkelsen er nettopp offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet British Medical Journal.

– Tamiflu og Relenza kan ikke forhindre en pandemi, sier Carl Heneghan, som er professor innen evidensbasert medisin ved Oxford University, til The Guardian.

Heneghan er en del av den forskningsgruppen fra Cochrane Collaboration som har vært med på å undersøke Tamiflu og Relenza. Cochrane Collaboration består av en gruppe uavhengige forskere som undersøker effekten av medisiner.

Hemmelighold

Det har lenge vært diskusjoner om hvorvidt effekten av Tamiflu var så stor som påstått. Blant annet fordi bedriften bak produktet har drøyd med å offentliggjøre alle data fra undersøkelsene sine.

En dansk professor er imidlertid ikke overrasket over de engelske forskernes resultater.

– Det som er beskrevet i Cochrane-studien, er i overensstemmelse med det jeg har undervist i de siste fem år. Det kommer ikke som en overraskelse for meg at effekten er liten, sier Allan Randrup Thomsen, som er professor ved Institutt for internasjonal helse, immunologi og mikrobiologi.

Han legger til at effekten av Tamiflu kan ha betydning hvis du er alvorlig syk.

– Hos en ellers frisk person med influensa har ikke Tamiflu den store effekten, men i de alvorlige tilfellene hvor det krever innleggelse, har det vært vanskelig å utføre skikkelige undersøkelser. Man har blitt nødt til å gi dem Tamiflu hvis det nå hadde en effekt, sier han.

Vi kan unngå panikkinnkjøp

Danmark kjøpte inn Tamiflu for 65 millioner kroner i 2005, da fugleinfluensaen fløy inn over grensen. Lageret av Tamiflu ble fornyet da svineinfluensaen banket på i 2009.

I en leder i British Medical Journal spør en av redaktørene hvorfor det ikke er noen som har satt spørsmålstegn ved Tamiflu.

«Studiens konklusjon reiser noen spørsmål, som: Hvorfor var det ingen som forlangte dette nivået av kontroll før man brukte så mye penger på ett produkt?» spør Fiona Godlee.

Hun foreslår at alle farmasøytiske selskaper og organisasjoner legger fram sine data, slik at andre kan undersøke effektene av forskjellige medisiner.

– Organisasjoner og farmasøytiske selskaper må gjøre alle dataene sine tilgjengelig, selv hvis det innebærer at de skal gå 20 år tilbake, ellers risikerer vi enda en panikkhandling under en potensiell pandemi, sier Godlee, som er redaktør av British Medical Journal, hvor forskernes studie av Tamiflu er publisert.

Produsent forsvarer Tamiflu

Den farmasøytiske bedriften Roche, som står bak Tamiflu, forsvarer imidlertid fortsatt bruken av produktet, som ifølge egne undersøkelser kan redde liv.

– Vi vil fortsatt forsvare bruken av Tamiflu i behandling og som forebyggelse. I en ny studie med 30.000 pasienter under svineinfluensapandemien, har vi sett at det kan redde liv, sier dr. Daniel Thurley fra Roche til The Guardian.

Roches studie er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet Respiratory Medicine.

Forskerne bak den nye undersøkelsen av Tamiflu håper WHO vil revurdere rådene sine.

– Fremtidige beslutninger om å kjøpe og bruke medisiner, særlig i stor skala, må være basert på et fullstendig bilde av de bevisene som foreligger, både publisert og ikke-publisert, sier Fiona Godlee.

Referanser:

Tom Jefferson m. fl.:Oseltamivir for influenza in adults and children: systematic review of clinical study reports and summary of regulatory comments,2014, British Medical Journal, DOI: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.g2545

Stella G Muthuri m. fl.:Effectiveness of neuraminidase inhibitors in reducing mortality in patients admitted to hospital with influenza A H1N1pdm09 virus infection: a meta-analysis of individual participant data,2014, The Lanchet, DOI: 10.1016/S2213-2600(14)70041-4

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS