En alvorlig tilfelle av kopper fra begynnelsen av 1900-tallet. Kopper var en av menneskehetens store svøper. Nå er den borte for godt. Forhåpentligvis. (Foto: Everett Historical / Shutterstock / NTB scanpix)

Ny medisin mot kopper

40 år etter at sykdommen ble utryddet, kommer en ny medisin mot kopper. Sånn for sikkerhets skyld.

For nesten 40 år siden – i 1980 – ble sykdommen kopper erklært utryddet. Den enorme seieren i menneskehetens favør var oppnådd igjennom verdensomspennende vaksineprogrammer.

Siden den gangen har koppeviruset kun eksistert to steder i verden: ved det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention og ved Russian State Research Centre of Virology and Biotechnology.

I teorien. Altså, hvis de andre landene i verden gjorde som de lovet, og ødela alle koppevirus de måte ha i sin besittelse.

Men helt sikker kan man jo ikke være. I tillegg går det heller ikke an å utelukke at noen lager syntetiske varianter av viruset. Det er dermed ikke helt umulig at kopper kan gjøre et comeback, for eksempel i forbindelse med en terroraksjon.

Dette er grunnen til at amerikanske myndigheter nå godkjenner en helt ny medisin mot kopper.

Bare testet på dyr

Dette er altså ikke snakk om noen vaksine, men en medisin som kan tas av mennesker som er blitt smittet av kopper. Midlet demper virusets herjinger og reduserer risikoen for å dø, ifølge SIGA Technologies, som har utviklet medisinen i samarbeid med amerikanske helsemyndigheter.

I en nyhetsartikkel i JAMA står det at midlet er det første som er kommet under en ordning som skal oppmuntre legemiddelfirmaer til å utvikle forsvar mot mulige kjemiske, biologiske og kjernefysiske trusler, samt nye smittsomme sykdommer.

Virkningen av den nye koppemedisinen er bare testet på dyr. Forsøk med aper og kaniner har vist at midlet virker mot virus som ligner svært mye på det menneskelige koppeviruset.

Stoffet er også gitt til noen hundre mennesker, men bare for å undersøke om det er trygt. De vanligste bivirkningene var hodepine, kvalme og magesmerter, skriver US Food and Drug Administration, som nå altså har godkjent midlet for bruk.

Powered by Labrador CMS