Onsdag kveld kom nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix)
Onsdag kveld kom nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose. (Foto: Lise Åserud, NTB scanpix)

Lungespesialist:
– Lungefibrose er en uhelbredelig sykdom

Sykdommen lungefibrose er ikke en veldig hyppig sykdom, men den er uhelbredelig og kronisk. Oppdages den tidlig, kan utviklingen bremses.

Lungefibrose kan oppstå av mange forskjellige eksterne årsaker, som damper man puster inn, medikamenter, cellegift og strålebehandling. Noen revmatiske sykdommer kan også føre til utvikling av sykdommen, mens noen tilfeller har ukjente årsaker.

– Det er vanskelig å si hvor mange som har sykdommen lungefibrose i Norge ettersom den har mange ulike forløp og årsaker, men det dreier seg nok om noen tusen, sier lungespesialist Olav Kåre Refvem til NTB.

Refvem er medisinskfaglig rådgiver hos Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og lege både i privat praksis og på LHL-sykehuset på Gardermoen.

Generelt grunnlag

Onsdag kveld kom nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit har fått konstatert en uvanlig variant av lungefibrose. Hun sier selv at hun ønsker å jobbe så mye hun er i stand til fremover, men at arbeidskapasiteten vil variere.

Refvem understreker at han ikke kjenner til den nøyaktige diagnosen til kronprinsessen, og at han derfor uttaler seg på generelt grunnlag.

– Sykdommen er kronisk og lar seg ikke helbrede. Den utvikler seg gradvis videre og fører til funksjonsproblemer på grunn av kortpustethet. Den kan også medføre slitenhet selv om det ikke har mye med selve pusten å gjøre. Dette kan variere fra dag til dag, sier han.

Kortpustet

Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene, noe som fører til at lungene blir stivere og mindre elastiske. Det fører igjen til at lungene ikke klarer å utvide seg i samme grad som tidligere, og dermed blir man kortpustet.

– Hvis sykdommen oppdages i tidlig fase, kan man prøve å bevare vevet i lungene så mye som mulig. Rent generelt kan man si at jo tidligere man finner ut av det, jo større er sjansen til å påvirke utviklingen på en positiv måte, avslutter Refvem.

Fakta om lungefibrose

Lungefibrose medfører unormal arrdannelse i lungeblærene. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og når lungene ikke er i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, får du mindre volum å puste med.

Når det dannes arr i stedet for normalt lungevev, blir gassutvekslingen mellom lunge og blod dårligere enn normalt. Lungene blir stivere og mindre elastiske, og arealet som kan brukes til gassutveksling, minker.

Samtidig blir ikke lungene i stand til å utvide seg i samme grad som tidligere, og du får mindre volum å puste med. Har du beskjeden grad av lungefibrose, er det ikke sikkert du merker det på pusten, bortsett fra når du anstrenger deg. Men jo mer fibrose som dannes, desto vanskeligere blir det å puste.

Det kan ofte være vanskelig å finne ut hva som har forårsaket sykdommen.

Symptomene kommer nesten alltid «snikende». Kort pust ved anstrengelse kombinert med tørrhoste er hovedsymptomene.

Hvis sykdommen utvikler seg, blir selv lette fysiske anstrengelser krevende. Ved alvorlig lungefibrose kan man ha åndenød, også i hviletilstand.

Det er viktig at diagnosen stilles tidlig. Da vil behandlingen være mest effektiv, og den kan gi stabilitet i flere år.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Powered by Labrador CMS