Dropper medisiner hvis fargen endres

Fargene på piller kan gjøre at vi slutter å ta dem.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I følge en ny studie kan et fargeskifte få oss til å hoppe av pillekuren. (Foto: Colourbox)

Den lille blå, eller den runde røde. Piller kommer i mange ulike farger og fasonger.

Men fargen er bare et tilsatt fargestoff uten virkning, så denne kan byttes når legemiddelet produseres av noen andre.

For når produsenten av det opprinnelige legemiddelet ikke lenger har enerett, får andre produsenter lov til å lage legemidler med samme virkestoff og styrke.

Disse kalles generiske legemidler, eller kopilegemidler.

Siden 2001 har apotekene her i Norge hatt myndighet til å bytte ut originalen med billigere kopilegemidler. Ifølge Statens legemiddelverk sparer vi 2 milliarder offentlige helsekroner hvert år på dette.

En amerikansk forskergruppe lurte imidlertid på om folk kvier seg for å ta piller som ser annerledes ut enn det de er vant til.

Sluttet å ta epilepsimedisiner

- Vi fant at endring i pillefarge medfører økt risiko for at pasienter slutter å ta medisiner de er foreskrevet, sier hovedforfatter på studien Aaron Kesselheim i en pressemelding.

For å undersøke dette har Kesselheim og forskergruppen fulgt med på en database hvor resepter og henting av medisiner blir registrert.

Nærmere bestemt fulgte de med på litt over 60 000 resepter for epilepsimedisiner. Det var åtte ulike medisiner i 37 ulike farger og fire ulike former.

I løpet av studien valgte litt over 11 000 personer å hoppe av. De ble definert som avhoppere hvis de ikke hentet ut resepten sin innen fem dager.

I følge forskningsrapporten kan epileptikere få alvorlige anfall allerede etter en dag uten disse medisinene.

Farge, men ikke form

Selv om studien høres stor ut basert på antall resepter, var det ganske få som fikk nye farger på pillene sine.

Bare 136 resepter av de 11 000 avhopperne viste seg å ha endring i farge rett før personen valgte å slutte på pillene, altså 1.20 prosent.

Kontrollgruppen besto av litt over 50 000 personer som fortsatte å hente ut piller. I denne gjengen var det bare 0,97 prosent som hadde fargebytte på pillene.

Dermed var det litt større sjanse for å hoppe av enn å fullføre hvis pillene fikk annen farge.

Og forskergruppen mener at fargen kan ha gjort utslaget, ettersom de ikke fant noe særlig mer avhopping når pillene bare endret form.

En norsk lege forteller imidlertid forskning.no om noe annet som kan få pasienter til å slutte på kopimedisiner.

Kan gi bivirkninger

- På kolesterolsenkende legemidler eller blodtrykksmedisin er det ofte mulighet for bytte til kopimedisiner, sier allmennlege på legevakten i Oslo, Tanja Tomasevic.

- Særlig med de kolesterolsenkende har det vært mange pasienter som har reagert på byttet. De har fått flere bivirkninger og rett og slett tålt kopimedisinen dårligere enn originalpreparatet, fortsetter allmennlegen.

Og i en artikkel på nrk.no nevnes det at fargestoffet i piller kan gi allergiske reaksjoner.

De amerikanske forskerne skriver også at studien har begrensninger blant annet fordi de ikke har spurt noen av avhopperne hvorfor de tok dette valget.

Ønsker lovendring

Forskergruppen foreslår allikevel at det kan hjelpe mot pillestopp hvis helsepersonell forbereder pasienter på at pillene kommer til å se annerledes ut, og at de forklarer pasientene at virkestoffene er de samme.

For hva vi tenker om en pille kan gjøre noe med hvordan pillen virker på oss:

Ettersom pillefarge bare er tilsatt fargestoff foreslår Kesselheim og resten av forskergruppen også å endre regelverket, slik at farge må følge virkestoff i større grad.

De ønsker spesielt en slik regel på medisiner mot epilepsi og andre tilstander hvor det kan få fatale konsekvenser hvis pasientene ikke tar pillene.

Referanse:

Aaron S. Kesselheim m.fl: Variations in Pill Appearance of Antiepileptic Drugs and the Risk of NonadherenceArch Intern Med. 2012;():1-7.doi:10.1001/2013.jamainternmed.997.
Publisert på nett 31.desember 2012

Powered by Labrador CMS