Juice kan hindre medisiner

Det er slett ikke sikkert at det er så lurt å svelge pillen med et glass juice. Det kan hindre virkningen av visse viktige medikamenter.

Juice fra grapefrukt, appelsin, eple og andre frukter kan gjøre det vanskeligere for kroppen å ta opp visse viktige medisiner.

For andre medisiner har det lenge vært kjent at grapefrukt kan fremme opptaket, og forårsake at kroppen tar opp for mye av medisinene, slik at det gir en giftig effekt.

Det gjelder ikke bare for juice som drikkes sammen med medisinene. Uheldige effekter kan oppstå selv om du spiser pillene flere timer etter at du slurpet i deg juicen.

Det rapporterte David G. Bailey og kollegaer under det pågående 236. National Meeting of the American Chemical Society i Pennsylvania.

- Toppen av isfjellet

Så langt har forskerne oppdaget at grapefruktjuice, appelsinjuice og eplejuice hindrer opptaket av disse medikamentene:

- Etoposid, som er en medisin mot kreft
- Atenolol, celiprolol og talinolol, som er betablokkere og brukes mot høyt blodtrykk
- Cyclosporin, som tas for å hindre avvisning av transplanterte organer
- Ciprofloaxin, levofloaxin og itraconazole, som er antibiotika

- Dette er bare toppen av isfjellet. Jeg er sikker på at vi vil finne flere og flere medikamenter som blir påvirket på denne måten, sier Bailey i en pressemelding fra American Chemical Society.

Grapefruktjuice-effekten

For 20 år siden oppdaget han, sammen med kollegaer, at grapefruktjuice kan forsterke effekten av visse medisiner dramatisk.

For blodtrykksmedisinen felodipine fant de at kroppen tok opp mye mer ved inntak av juicen, slik at blodet inneholdt potensielt farlige nivåer av stoffet.

Siden den gang har andre forskere identifisert nærmere 50 medikamenter hvor det er risiko for overdose i forbindelse med grapefrukt.

- En normal mengde grapefrukt og flere andre sitrusfrukter som spises selv flere timer på forhånd, har potensial til å forårsake giftig effekt fra en ufrivillig overdose for mer enn 40 medikamenter, skriver Bailey om sin egen forskning.

Som et resultat av denne grapefruktjuice-effekten, merkes flere medikamenter i dag med en advarsel om at man ikke bør innta grapefrukt eller fersk grapefruktjuice mens man er på medisinen.

Halverte opptaket

I sin siste studie testet forskerne allergimedisinen fexofenadin (et antihistamin) på friske frivillige. De spiste medisinen enten sammen med et glass grapefruktjuice, vann som inneholdt naringin (som gir den bitre smaken i juicen), eller bare rent vann.

Resultatene viser at når medisinen ble tatt med grapefruktjuice, ble kroppens opptak halvert, sammenlignet med å ta medisinen sammen med rent vann.

Forskerne peker på at det å miste halvparten av mengden medisin som blir tatt opp i blodet, kan være kritisk for effekten av visse medisiner.

(Foto: The Florida Department of Citrus)
(Foto: The Florida Department of Citrus)

Blokkerer

De samme forskerne har vist at den aktive ingrediensen i grapefrukt, naringin, ser ut til å blokkere en viktig medisintransportør kalt OATP1A2. Denne transportøren er med på å frakte medisiner fra tynntarmen til blodstrømmen.

Blokkering av denne transportøren reduserer opptaket av medisiner og nøytraliserer den ønskede virkningen.

For de medisinene som blir forsterket av grapefruktjuice, er det snakk om at de blokkerer et enzym som er viktig for fordøyelsen av medisiner, kalt CYP3A4. Dette enzymet er vanligvis involvert i nedbrytingen av medisiner.

- På samme måte som grapefruktjuice, inneholder også appelsinjuice og eplejuice naringin-lignende stoffer som hemmer OATP1A2, sier Bailey.

Det relevante stoffet i appelsin synes å være et stoff kalt hesperidin, mens det aktuelle stoffet i eple ikke er funnet enda.

- Snakk med legen

Bailey anbefaler pasienter å snakke med legen eller en farmasøyt før de tar noen medisiner sammen med grapefruktjuice eller andre frukter og juicer.

Med mindre det er kjent at det ikke er noe problem, anbefaler han å ta de fleste medisiner bare med vann.

- Bekymringen er tap av den gunstige virkningen fra medikamenter som er essensielle i behandlingen av alvorlige medisinske tilstander, skriver Bailey.

Lenke:

Pressemelding fra American Chemical Society: New reasons to avoid grapefruit and other juices when taking certain drugs

Powered by Labrador CMS