Lys kan ødelegge medisiner

Sykehuspersonell og folk flest bør være mer forsiktige med å utsette legemidler for lys, mener farmasiprofessor Hanne Hjorth Tønnesen. Lyset kan nemlig bryte ned de virksomme midlene, og i verste fall lage skadelige reststoffer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lys gjør noe med verden. Når vårsola renner over husvegger og inn igjennom vinduer, bleikner maling og gardiner, mens avisa på kjøkkenbordet sakte blir gul og gammel. Lys setter i gang mange kjemiske reaksjoner, og noen av dem er langt fra positive.

Blir tabletter og medisinløsninger liggende i sola, kan det skje forandringer både i stoffene som skal ha en medisinsk virkning og i de andre ingrediensene.

- Resultatet kan bli at de viktige stoffene i medisinen ikke virker lenger. I verste fall kan de til og med bli brutt ned til giftige komponenter, sier professor Hanne Hjorth Tønnesen ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Problemet gjelder spesielt for sykehusene, men det er all grunn til å ha lys i tankene når vi velger hvor vi lagrer medisinene våre hjemme også, mener Tønnesen.

Hun anbefaler alle å beholde emballasjen på, og unngå oppbevaring av medisiner på hylla ved badelampa og i vinduskarmen.

Utsatt på sykehus

- Problemene er størst med de flytende preparatene - infusjonsposene - som blir brukt på sykehus, forklarer førsteamanuensis Solveig Kristensen, også fra Farmasøytisk institutt.

- I mange tilfeller blir pakkene tatt ut av emballasjen og kan bli liggende i lyset i flere dager.

- Infusjonsposer til den enkelte pasient lages rutinemessig uten emballasje. Og sykepleierne lagrer ofte de neste dagenes medisiner ved pasientenes post. Det hender til og med at legemidlene blir liggende i vinduskarmen.

Dette kan føre til at stoffene i medisinen forandrer seg, sier Kristensen.

- For et par år siden tok vi noen stikkprøver av infusjonsløsningene til pasienter på et sykehus. Det viste seg at noen av posene bare hadde ti prosent av det opprinnelige innholdet av virksomme stoffer. Resten var brutt ned.

Slik kan medisinene tape en del av effekten de skulle hatt, samtidig som nye stoffer kan bli til inne i infusjonen. Men foreløpig finnes det få sikre tall på hvor mye av virkestoffene som blir borte, eller om noen av stoffene som er blitt dannet er skadelige.

Usikre doser

- Dette gjør at det blir vanskelig å sikre kvaliteten på behandlinga, forklarer Kristensen.

En pasient kan for eksempel oppleve at smertebehandlinga ikke gir nok lindring. Sykepleieren vet ikke at pasienten i virkeligheten bare har fått en brøkdel av den tiltenkte dosen, fordi infusjonsposen har ligget i lyset.

Dersom sykepleieren nå gir en litt høyere dose med smertestillende middel, samtidig som pasienten får en ny og ueksponert løsning, blir doseforskjellen mye større enn planlagt.

Det er svært viktig er at sykehuspersonellet er klar over at lys kan påvirke medisinene, mener Kristensen, som tror sykehusene kan komme langt med enkle regler for å beskytte legemidlene.

- Ikke kjøp kjøleskap med kontinuerlig belysning. Ikke fjern emballasjen før medisinen skal brukes, sier Tønnesen

- Sørg for at medisinene ikke lagres på bord og i vindusposter, men på steder hvor pakkene ikke eksponeres for lys. Trekk for gardinet, unngå å sette infusjonsposen rett under ei sterk lampe og pakk inn de aller mest følsomme løsningene i folie.

Litt sunt vett kan også sikre at medisinene vi bruker hjemme inneholder stoffene de skal, mener forskeren. Sol og sterkt lys kan nemlig påvirke noen av legemidlene vi bruker til daglig.

Misfargede tabletter

- Mange mennesker, oppbevarer tablettene sine i gjennomsiktige dosetter hvor de kan fordele all medisinen de skal ta hele uka. Dosetten kan fort bli liggende på kjøkkenbordet eller i vindusposten, forteller Hjorth Tønnesen.

Da hender det ofte at tablettene blir misfargede. Lyset setter i gang kjemiske reaksjoner i det ytterste laget av tabletten, og de nye stoffene som blir dannet lager gjerne en mistenkelig farge.

- Folk ringer og spør om de fortsatt kan bruke tabletter som har forandret farge. Men det er vanskelig å svare, for vi har lite dokumentasjon på hva som faktisk skjer med stoffene i tablettene. Nå kastes nok en god del dyr medisin, kanskje uten grunn, sier Hjorth Tønnesen.

Nylig gjorde forskerne ved Farmasøytisk institutt en undersøkelse av misfargede antibiotikatabletter. Resultatene viste at forandringen ikke reduserer innholdet av virkestoffer særlig mye. Bare én prosent av tabletten var blitt endret.

- Vi fant ut hvilket nytt stoff som ble dannet, men vi vet fremdeles ikke om det kan ha noen negativ effekt på helsa, sier Hjorth Tønnesen, som forklarer at det både er komplisert og tidkrevende å komme til bunns i sammenhengene.

Komplisert

- Selv om vi vet at mange typer medisin blir påvirket av sollyset finnes det få forskningsresultater på hva som egentlig skjer, hvilke stoffer som forsvinner og dannes og hvorvidt disse er stoffene er skadelige, sier Tønnesen.

Problemet er at medisinene inneholder mange ulike stoffer som også kan påvirke hverandre.

Bruksferdige infusjoner lages for eksempel ved at medisiner og næringsstoffer blir blandet med et medium som kroppen tåler, slik at blandingen kan dryppes inn i blodet. Det finnes ulike medier, for eksempel glukoseløsninger eller løsninger med vanlig salt - natriumklorid.

- Lyset kan påvirke både de virksomme stoffene og mediet. Og noen ganger kan mediet bli forandret på en slik måte at det igjen påvirker medisinene eller næringsstoffene i løsningen, forteller Kristensen.

Krever mer forskning

Vi trenger ikke bare mer kunnskaper om hvordan lyset virker på legemidlene, men også om hvordan ulike kombinasjoner av stoffer reagerer, mener forskerne. Til slutt blir det et utall av ulike muligheter som bør undersøkes.

- Enda er det så mye vi ikke vet. Vi må bare ta for oss stoff etter stoff, og prøve å finne ut hva andre forskere har oppdaget og publisert. Men forskningsfeltet er neglisjert, sier Kristensen og smiler litt.

- Dette er på en måte forskning som ingen er særlig begeistret for. Ingen tjener seg rike på den, og resultatene kan skape en god del ekstraarbeid for legemiddelfirmaene og sykehuspersonalet.

Likevel er temaet veldig viktig, mener de to forskerne. Resultatene kan sikre kvaliteten på behandlinga av mange sykehuspasienter. Ny kunnskap kan også hindre at dyre tabletter blir kastet på grunn av misfarging som egentlig ikke har noen betydning for virkningen.

Powered by Labrador CMS