
Høyesterett: Leger får ikke reservere seg mot negativ omtale på Legelisten.no
Legeforeningen tapte rettssaken om personvern i Høyesterett. Retten satte allmennhetens behov for informasjon høyere, og viste til forskning på Legelistens effekter.
Legelisten.no er en nettbasert tjeneste for deling av informasjon om leger og annet helsepersonell.
Legeforeningen gikk til søksmål fordi den mener at pasienters anonyme vurderinger av helsepersonell på Legelisten.no, går ut over legers personvern.
Motpart var staten ved Personvernnemnda, som har vedtatt at Legelisten.nos praksis ikke strider mot personvernloven.

Høyesterett kom enstemmig til at nytteverdien ved Legelisten.no må veie tyngre enn hensynet til helsepersonellets personvern.
Dommerne la særlig vekt på at vurderingene på Legelisten.no har en betydelig informasjonsverdi for allmennheten om tilbydere av helsetjenester.
Dommen som falt 7. desember, innebærer at leger ikke kan reservere seg mot omtale.
Vurderinger oppleves belastende
Saken startet ved at en tannlege kontaktet Datatilsynet i juli 2015 fordi hun hadde fått negativ omtale på Legelisten.no. I seks år har striden stått i byråkratiet og rettsapparatet.
Legeforeningens advokat argumenterte med at svært mange fastleger og annet helsepersonell opplever negativ omtale på Legelisten.no som sterkt belastende.
I dommen nevnes flere eksempler på hva brukere skriver om leger på Legelisten.no:
«Elendig lege. Arrogant og iskald. Totalt blottet for menneskelighet.»
«Denne mannen burde pensjonere seg. Han har en ekkel og slibrig fremtreden…».
«En respektløs, uhøflig, arrogant og sur lege».
«Arrogant, utdatert og nedverdigende lege som verken lytter eller følger opp».
«Er kun opptatt av å få betalt og få pasienten ut så fort som mulig».
Bekymret for konsekvensene
Forskning.no har kontaktet Legeforeningens visepresident, som viser til omtalen av dommen på legeforeningen.no:
– Vi tar dommen til etterretning, men er bekymret for konsekvensene dette kan få for helsetjenesten og andre yrkesgrupper, sier visepresident Nils Kristian Klev.
– Det er uheldig at leger og annet helsepersonell ikke har et sterkere vern mot anonym omtale. Vi mener at legers personvern må veie tyngre enn forbrukerhensyn ved publisering av subjektive vurderinger av leger på nettet. Dette er ikke Høyesterett enig i, og det tar vi til etterretning.
Klev er spesielt bekymret for fastlegene som står i en svært presset arbeidshverdag.
Høyesterett viste til forskning på effekten av Legelisten.no
Legeforeningen har også pekt på at Legelisten.no kan ha en negativ effekt for samfunnet.
Leger kan bli påvirket i sin rolle som «portvoktere» for offentlige ytelser, som sykmeldinger, av frykt for negativ omtale, har den hevdet.
Høyesterett viser i dommen til en studie som forskning.no tidligere har omtalt. Studien er utført av økonomiforskere ved Statistisk sentralbyrå.
«Studien underbygger i en viss grad nytteverdien av Legelisten.no, og tyder på at nettstedet ikke har noen negativ effekt for legenes «portvokterrolle», skriver dommerne.
Det er ingen funn i undersøkelsen som tyder på at leger endrer sin arbeidsmåte som følge av vurderingene, viser dommerne til.
Forskning.no har vært i kontakt med en av forskerne, Simon Bensnes. Han har fått med seg dommen, men har ingen kommentar ut over det.
Bra for konkurransen
Høyesterett mener at brukervurderinger kan ha en positiv effekt for konkurransen i markedet og gi dem som blir vurdert, nyttige tilbakemeldinger.
Dommerne viser også til at det ikke finnes tilsvarende alternativer til å orientere seg i markedet for å finne leger som andre pasienter er fornøyd med.
Studien viser at det er sammenfall mellom vurderingene på Legelisten.no og valg av lege, viser dommerne til.
De påpeker også at de aller fleste legene oppnår veldig gode vurderinger, over fire av fem stjerner.
Referanser:
Høyesterett: Behandlingsgrunnlag etter personvernforordningen (GDPR). HR-2021-2403-A, (sak nr. 21-055809SIV-HRET), sivil sak, anke over dom. 7. desember 2021.
S. Bensnes, I Huitfeldt: Rumor has it: How do patients respond to patient-generated physician ratings. Journal of Health Economics, mars 2021.