Annonse
I 2017 levde nesten 40 millioner mennesker med hiv-viruset, hvorav 21,7 millioner fikk bremsemedisiner. (Illustrasjon: Spectral-Design, Shutterstock, NTB scanpix)

Ny studie:
Null hiv-smitte med bremsemedisiner

En ny studie viser at hiv ikke lenger er smittsomt hos personer som får bremsemedisiner. Det betyr at slutten på sykdommen er i sikte, mener forskere.

Publisert

Forskere og hivpositive jubler over gjennombruddet, som de også håper kan bidra til å fjerne stigmaet som er knyttet til sykdommen.

– Det er glimrende, fantastisk, sier professor Alison Rodgers fra University College London til The Guardian.

Hun er en av forfatterne bak den oppsiktsvekkende studien Partner, som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet Lancet.

Også flere tidligere studier har vist at bremsemedisiner beskytter partnere til hivpositive personer mot smitte. Men ingen av dem har vært så omfattende som denne og vist så klare resultater.

I løpet av de åtte årene studien har pågått, har det ikke vært et eneste tilfelle av smitteoverføring hos de 1000 mannlige parene som har deltatt.

– Avgjørende bevis

15 menn ble imidlertid smittet av hiv i løpet av perioden, men DNA-tester viste at de ble smittet av andre enn den hivpositive partneren.

– Vi har nå kommet med avgjørende vitenskapelige bevis for hvordan behandling effektivt forhindrer ytterligere seksuell smitteoverføring av hiv, sier Jens Lundgren, professor ved Rigshospitalet i København, som også har vært en del av forskerteamet.

Skal spredningen av hiv-viruset stanses, betyr det imidlertid at alle hivsmittede må få bremsemedisiner. I tillegg må personer testes for viruset jevnlig, slik at de ikke smitter andre uforvarende og kan begynne med bremsemedisiner så fort som mulig.

I 2017 levde nesten 40 millioner mennesker med hiv-viruset, hvorav 21,7 millioner fikk bremsemedisiner.

Flere må testes

På grunn av stigmaet som er knyttet til sykdommen, har det vist seg å være vanskelig å få folk til å teste seg. Fortsatt er det mange hivsmittede som får diagnosen sent, spesielt blant heteroseksuelle menn i Afrika og i aldersgruppen over 65 år.

Eksperter understreker at det nå må lages en strategi for å teste og behandle alle som har hiv.

Et annet problem er at det er vanskelig å diagnostisere sykdommen i begynnelsen, samtidig som det er da faren for smitte er størst.

– Enormt takknemlig

Eksperter håper at studien nettopp kan gjøre det lettere for mennesker både å teste seg og være åpne om at de har hiv.

Bruce Richman, som leder Prevention Access Campaign (Pac), sier at Pac er enormt takknemlig både overfor forskerne og studiens deltakere.

– Studien har for alltid endret hva det betyr å leve med og elske med hiv rundt omkring i verden, sier han til The Guardian.

Powered by Labrador CMS