Forskere og leger ved Oslo universitetssykehus reagerer på ledernes tolkning av personvernreglene. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)
Forskere og leger ved Oslo universitetssykehus reagerer på ledernes tolkning av personvernreglene. (Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

32 leger og forskere ut mot personverntolkning

32 forskere og leger tar et oppgjør med lederne av Oslo universitetssykehus og deres tolkning av personvernreglene.

– Hvis vi ikke får dele kunnskap, er det god grunn til å snakke om dødelig personvern, skriver de i et leserinnlegg publisert i Aftenposten. Der forteller de om årelang frustrasjon på grunn av streng tolkning av personvernreglene i det som er et av landets største helseforetak.

De mener konflikten har eskalert på grunn av EUs nye personvernregler og sier ledelsen tolker reglene så strengt at forskerne i praksis ikke kan publisere mye av sin forskning.

Når medisinsk forskning publiseres, ivaretas personvernet til pasientene som deltar i studiene, ved at navn erstattes med tallkoder. Forskningsinstitusjonen oppbevarer selv en liste der tallkoden er koblet til pasientens identitet og har plikt til å oppbevare den forsvarlig. Det er denne praksisen det er strid om.

Sykehuset mener legene og forskerne har misforstått og sier forskningen kan publiseres dersom pasientene gir samtykke. Det mener forskerne er praktisk umulig.

– Det vil i praksis si at vi må be hver enkelt pasient om å godkjenne alle tabeller og figurer i forskningsartiklene våre. Dersom personvernombudets syn vinner fram, kan vi legge ned medisinsk forskning, sier forsker Fridtjof Lund-Johansen til Aftenposten.

Powered by Labrador CMS