Er latter den beste medisin?

En god latter forlenger livet, sies det. Men er det mulig å le seg skakk? To britiske forskere har undersøkt de medisinske fordelene og ulempene ved latter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)

Er latter den beste medisinen? Det ville de to britiske forskerne Robin Ferner og Jeffrey Aronson finne ut en gang for alle.

Derfor gikk de gjennom medisinske rapporter og publikasjoner helt tilbake til 1862.

Studien, der forskerne tar latter på alvor med et glimt i øyet, står publisert i desemberutgaven av British Medical Journal.

Forskerne har konsentrert seg om den ekte og ukontrollerte latteren.

De gir en omfattende oversikt over latterens positive og negative egenskaper på alle tenkelige sykdommer og kroppsdeler, som psykiske lidelser, hjertesykdommer og leddmuskulatur.

Her følger noen av de lattervekkende funnene:

Forfriskende latter

Det finnes mange studier gjort på latter og mental helse.

Vi forbinder latter med trivsel, men ingen forskere har kunnet påvise denne sammenhengen vitenskapelig. Det er heller ingen som har kunnet påvise at humor er en effektiv behandlingsmetode for pasienter med alvorlige psykiske lidelser.

Latter kan heve smerteterskelen, men sykehusklovner hadde ingen merkbar effekt på stressnivået hos barn som gjennomgikk små kirurgiske inngrep.

En studie fra 2008 viser derimot at sykehusklovner kan bedre lungefunksjonen til KOLS-pasienter. En av studiens forfattere var selv klovn, noe som ikke ofte sies om forfattere av medisinske studier.

I 2011 ble en gruppe kvinner underholdt av en sykehusklovn etter å ha gjennomført kunstig befruktning. Hans vitser ga gode resultater: 36 prosent av de som ble underholdt av klovnen ble gravide, mot 20 prosent hos kontrollgruppen.

Ellers fant de britiske forskerne at friske mennesker som ler godt i et kvarter, øker forbrenningen med 40 kalorier og at en hjertelig latter kan senke risikoen for hjerteinfarkt.

Syk latter

Men latter har ikke bare fordeler. Intens latter kan føre til synkope, det vil si et kortvarig bevissthetstap, muligens som følge av økt trykk i brystkassen.

Latter kan også bidra til smitte av sykdommer via luftsmitte, om du blir ledd rett opp i ansiktet.

En kvinne med medfødt hjertefeil kollapset og døde etter å ha ledd en intens og langvarig latter, kombinert med en dose antipsykotisk medisin. En annen kvinne med medfødt hjertefeil mistet evnen til å snakke og fikk hjerneslag etter å ha ledd voldsomt i tre minutter.

Hvis du ler deg hes, kan det tyde på alvorlige lungeproblemer. Barn kan komme til å puste inn små fremmede objekter like før de skal til å le, og hos astmapasienter kan latter utløse et anfall.

Lammende latter

Pilgaard-Dahl-syndromet er oppkalt etter to danske revyskuespillere, og innebærer lekkasje i lungene hos lattermilde middelaldrende mannlige røykere.

Ifølge en rapport fra 1892 kan lungeemfysem forårsakes av store anstrengelser, som foreksempel under vektløfting, elskov, kramper eller overdreven latter.

Katapleksi er en tilstand der pasienten får plutselige og kortvarige anfall av kraftløshet i musklene. Disse anfallene kan henge sammen med sterke følelser, blant annet latter. I ett tilfelle ble en pasient lammet i halve kroppen etter et latteranfall. Et øyeblikk så det altså ut som pasienten lo seg halvt i hjel.

Hvis du gapskratter og deretter får ekstrem hodepine eller vansker med å åpne og lukke munnen, kan du ha ledd kjeven ut av ledd. Voldsom latter kan også føre til urinlekkasje.

Mer latterforskning helt nødvendig

Forskerne konkluderer med at latter ikke bare har helsebringende effekt. For noen mennesker kan en god latter rett og slett være dødelig. Men i de fleste tilfeller vil latter være harmløst, og i noen tilfeller kan det være sunt.

Forskerne påpeker at det er behov for flere studier. Vi har nemlig fortsatt til gode å finne ut om syk humor gjør deg syk, om tørre vitser gjør deg dehydrert, og om smittsom latter smitter via dråpesmitte, luftsmitte eller kontaktsmitte.

Referanse:

R.E. Ferner og J.K. Aronson: Laughter and MIRTH (Methodical Investigation of Risibility, Therapeutic and Harmful): narrative synthesis, British Medical Journal 2013; 347

Powered by Labrador CMS