Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
En gruppe forskere har gått gjennom over 100 studier av kvinner som har vansker med å oppnå klimaks eller at orgasmen rett og slett uteblir helt (anorgasmi).
Til tross for at orgasmeproblemer er det kvinner klager nest mest over i sexlivet (etter manglende lyst), er dagens behandlingsmetoder utilstrekkelige, hevder forskerne.
- Hvis vi som samfunn virkelig skal ta individets livskvalitet på alvor, må vi rette et sterkere søkelys på seksuelle dysfunksjoner, sier psykiater Waguih W. IsHak ved Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, til Live Science.
- Per i dag gjør vi for lite forskning på feltet. Det er mange behandlere som har pasienter i terapi, men når det kommer til medikamenter, er vi stort sett på forsøksstadiet, mener IsHak videre.
Opptil en fjerdedel av seksuelt aktive kvinner har problemer med å få orgasme, eller opplever at den uteblir helt, heter det i studien. Det er flest kvinner i 20-40-årene som rapporterer om dette. Behandling med hormoner
Nå etterlyser IsHak og kolleger større og bedre designede studier. De mener for eksempel at det trengs nye forsøk som kan vurdere om androgener (som testosteron) kan brukes til å få bukt med orgasmevansker hos yngre kvinner.
De trekker fram tidligere funn som viser at kvinner i overgangsalderen opplevde klar bedring etter behandling med det mannlige kjønnshormonet.
Samtidig kan hormonendringer forekomme som følge av medisinbruk, både hos yngre og eldre kvinner.
Forskerne peker på antidepressiva i gruppen SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere), som omfatter såkalte lykkepiller mot angst og depressive tilstander.
Å revurdere og endre medikamentell behandling, kan gjøre at kvinnen gjenvinner evnen til å få orgasme, mener forskerne videre.
IsHak selv er blant dem som har undersøkt hormonterapi. En studie med oxytocin viste lovende resultater. Nå trengs flere større studier for å kunne konkluderere nærmere, mener forskerne.
IsHak opplyser for øvrig at han tidligere har mottatt støtte til forskningsprosjekter fra legemiddelfirmaet Pfizer (Monotherapy in Major Depression), og fra National Alliance for Research on Schizophrenia and Depression (Quality of Life in Major Depression).
Sprikende resultater
Den nye gjennomgangen viser at det også finnes lovende resultater i forsøk med legemidler under utvikling, eller som allerede finnes på markedet.
Blant de sistnevnte finner vi sildenafil (mer kjent som Viagra). Denne potenspillen for menn har vært gjenstand for flere studier på kvinner.
Resultatene har imidlertid pekt i forskjellige retninger. I et forsøk ble det lettere for yngre kvinner med lystproblemer å få orgasme, mens et annet ikke viste noen orgasmehjelp.
Per i dag finnes det ingen medikamenter godkjent av amerikanske FDA (Food and Drug Administration) som retter seg spesielt mot behandling av orgasmeproblemer for kvinner, skriver Live Science.
I juni fikk flibanserin, en pille ment for bruk i behandling av manglende sexlyst, tommelen ned av en komité som legger inn anbefalinger for i FDA.
- Ikke glem psykologiske årsaker
Annonse
Samtidig minner forskerne om at det er viktig å ikke slippe de psykologiske årsakene til orgasmeproblemer av syne, som for eksempel kan bunne i seksuelt misbruk, opplevelser i barndommen, forholdet til partneren og egne holdninger.
Blant annet har kognitv atferdsterapi blitt brukt til å endre negative holdninger til seksualitet, samt bekjempe skyldfølelse og skam. Slik terapi er også brukt for å ta fokus vekk fra et dårlig selvbilde, lav selvfølelse samt å redusere engstelse.
I tillegg har parterapi vist seg gunstig til å overkomme kvinners orgasmeproblemer, når seksuell dysfunksjon kan løses med mer effektive samleieteknikker, skriver forskerne bak den nye metastudien.
- Selv om det finnes en del lovende resultater på ulike områder, har mange av hittil utførte studiene en eller flere begrensninger. De har for eksempel for små utvalg, det har ikke vært konrtrollert for nok faktorer, eller så har vurderinger vært for upresise.
Øvelser for bekkenbunnen
En større studie som nå er på vei, handler om såkalte Kegel-øvelser, med andre ord trening som styrker muskulaturen i bekkenbunnen.
Tidligere har enkelte studier vist at styrking av den såkalte PC-muskelen (pubococcygeus) ikke bare hjalp mot urinlekkasjer de første ukene etter fødsel, men også bedret kvinnenes orgasmeevne.
Andre studier har ikke påvist det sistnevnte, men trening av bekkenbunnsmuskulaturen vil likevel være gunstig for kvinner, blant annet for å forebygge inkontinens, påpeker forskerne.
De er avslutningsvis ikke alt for pessimistiske, og mener dagens forskning antyder at orgasmeproblemer hos kvinner med tiden vil kunne behandles fullt ut - når man bare får større innsikt på feltet.
Referanse:
Waguih William IsHak mfl: Disorders of Orgasm in Women: A Literature Review of Etiology and Current Treatments.Journal of Sexual Medicine. DOI: 10.1111/j.1743-6109.2010.01928.x Se abstract