Framtidas fettsuging?

De kulinariske fristelsenes tid er over oss, og hvem skulle ikke ønske at man kunne skuffe innpå uten å tenke på de dissende konsekvensene? Vel. Vitenskapen jobber med saken, og forsker for øyeblikket på et stoff som kan smelte fettet av skinkene - bokstavelig talt.

Ribbe med fett på, marsipan og pepperkaker i digre dunger. Farlig. Best å passe på sideflesket, tenker man i det man skviser sauseskålen ned på den siste flekken med ledig duk på det romjulsdekkede bordet. Sannheten er at de fleste av oss tjuvstartet på godsakene allerede i november.

Hele desember består av en endeløs samling fristelser i juleforkledning, hvilket betyr at man ikke bare har en uke til å legge opp vinterspekk, men en hel måned. Idet året renner ut, tyner man seg ned i nyttårskjolen med skohorn, og planlegger en hard januar.

"Dette er en jobb for collagenase."
"Dette er en jobb for collagenase."

Så hvor er vitenskapen når man trenger den? Svaret er “på vei”. Amerikanske (så klart) forskere har nemlig funnet et stoff som smelter fettceller, melder New Scientist.

Medisin mot fettsvulster?

Collagenase er et naturlig enzym som bryter ned collagenet som holder fettcellene sammen. Dermed går hele cella i oppløsning - og renner bort. Nå spekulerer en fleskete verden på om stoffet kan være fremtidens svar på fettsuging.

Firmaet Biospecifics i New York, med Tom Wegman i spissen, har laget en ekstra konsentrert form av collagenase som kan brukes til å fjerne godartede fettsvulster med. Disse fettklumpene er ikke akkurat farlige, men kan bli temmelig digre og irriterende.

Og Wegman mener det i mange tilfeller vil være bedre å smelte dem bort med collagenase enn å operere. Teamet har allerede sprøytet enzymet inn i fettknuter hos 12 personer, og så langt har svulsten skrumpet inn hos 10 av dem.

?og fremtidas fettsuging?

Forskerne er imidlertid ikke helt sikre på hvor fettet fra de oppløste cellene har tatt veien, og innrømmer at det må litt mer testing til før middelet er på markedet. Det helt store spørsmålet er så klart om collagenasen kan gjøre kål på juleflesket også.

- Det er ingen grunn til å tro at det ikke skal virke like bra på fettet i resten av kroppen, sier Wegman til New Scientist. I Biospecifics laboratorium har bilringene til overvektige rotter allerede blitt smeltet vekk med collagenase, og firmaet skal nå avgjøre om de vil prøve å utvikle en slags kjemisk fettsuging.

Men noen enkel tablett til å skylle ned sammen med juleribba blir det neppe snakk om. Det er nemlig collagen som holder sammen alle de andre cellene i kroppen også, så tar man for mye står man plutselig igjen i bare skjelettet.

New Scientist: Enzyme could provide chemical liposuction

Powered by Labrador CMS