Helsepersonell iført beskyttelsesutstyr undersøker en pasient som ligger i isolat ved et behandlingssenter for ebola i Beni i Kongo. (Foto: AP, NTB scanpix)

Ebola-medisin er svært effektiv i testforsøk

Et medisinsk gjennombrudd viser at to nye medisiner kan gi håp om å stanse ebola-epidemien. Dødelighetsraten falt til rundt 30 prosent i forsøkene.

Studien startet i november i Kongo, der over 1800 mennesker har mistet livet av den dødelige blødningfeberen. Fire medisiner er blitt prøvd ut. To av dem viser seg å være mer effektive enn de andre.

– REGN-EB3 og mAb114 er de første medisinene som i en vitenskapelig studie klart viser betydelig reduksjon i dødeligheten for folk som er smittet av ebolaviruset, sier Anthony Fauci, som leder amerikanske National Institutes of Health (NIH).

Reduserer dødelighetsraten

Den endelige analysen vil være klar i høst. Da blir de fullstendige resultatene sendt inn for publisering i et medisinsk tidsskrift, opplyser han.

Så langt har forskerne analysert 499 av de 681 pasientene som har deltatt i studien. Dødelighetsraten falt til 29 prosent med REGN-EB3 fra selskapet Regeneron. Med mAb114, som NIH har utviklet, falt dødelighetsraten til 34 prosent.

Dette er ebola

* Blødningsfeberen ebola skyldes ulike typer virus med mulig opprinnelse blant flaggermus og aper i det sentrale Afrika.

* Første bekreftede utbrudd fant sted i Kongo, den gang Zaire, i 1976. Sykdommen fikk navn etter elven Ebola, som renner nær stedet utbruddet fant sted.

* Smitten overføres ved direkte kontakt med blod og kroppsvæsker fra syke eller døde personer.

* Symptomer er plutselig høy feber, kraftige magesmerter, hodepine, smerter i muskler, oppkast og diaré.

* Pasientene blir fort dehydrert. Etter hvert svekkes nyre- og leverfunksjonen, og indre og ytre blødninger oppstår.

* Høy dødelighet, 40 til 90 prosent, alt etter hvilket virus den syke er smittet av.

* Mellom 2014 og 2016 mistet over 11.300 personer livet etter å ha blitt smittet av ebola i Vest-Afrika. Etter at det store utbruddet var over, har det blitt registrert flere sporadiske tilfeller av smitte.

* I august 2018 brøt det ut ebola i Kongo. Over 1.800 mennesker har så langt mistet livet. WHO erklærte global krise etter at viruset ble påvist i millionbyen Goma i forrige måned.

(Kilder: NTB, WHO)

Enda mer påfallende var det at pasienter som oppsøkte hjelp raskt, mens det ennå var lite virus i blodet, hadde en dødelighetsrate på bare 6 prosent med Regenerons medisin og 11 prosent med NIHs medisin.

– Regenerons legemiddel virket klart bedre enn de øvrige, og NIHs medisin var like bak. Forskernes neste oppgave blir nå å studere disse to ytterligere for å kartlegge effekten av virkestoffene videre, forklarer Fauci.

Hylles

NIH, helsemyndighetene i Kongo og Verdens helseorganisasjon (WHO) hyller «det usedvanlige teamet med individer som har arbeidet under svært vanskelige forhold for å utføre denne studien», samt pasientene og deres familier.

– Takket være dette forsøket, begynner vi nå å bli i bedre stand til å forstå hvilke behandlingsformer vi kan tilby pasienter i dette og framtidige utbrudd, sier Jeremy Farrar, som leder den britiske forskningsstiftelsen Wellcome Trust.

Rundt tre firedeler av pasienter som ikke får behandling, dør, opplyser doktor Michael Ryan i WHO.

Alle ebola-behandlingssentrene i Kongo har tilgang på de to nye legemidlene. Ryan håper nyheten vil overtale flere pasienter til å oppsøke hjelp så fort de merker symptomer.

– Å få folk under behandling raskere er av avgjørende betydning. Når vi nå har svært klare bevis på effektiviteten av legemidlene, må vi få dette budskapet ut til lokalsamfunnene, sier han.

Vaksine er målet

Mens medisinen som nå er utprøvd, viser seg effektiv for dem som allerede er smittet, påpeker Fauci at målet er å utvikle en vaksine som kan hindre smitte.

– Forsøkene viser at man kan dramatisk redusere dødelighetsraten. Men å fjerne ebola-viruset vil handle om forebygging, om hvordan man kan hindre viruset fra å spre seg, sier Fauci.

– Beste måten å sette en stopper for utbruddet på er med en god vaksine, samt ved å spore opp og identifisere dem som har vært i kontakt med den smittede, isolasjon, og til slutt behandling, sier Fauci videre.

Tidligere forskning har vist at en eksperimentell vaksine er effektiv mot ebola. Den brukes i Kongo. Helsemyndighetene er nå i gang med å undersøke ulike vaksinealternativer.

De to medisinene som har vist seg å være mindre effektive i den kliniske studien – ZMapp og remdesivir – testes ikke lenger ut. Pasienter som har fått disse to medisinene, får nå mulighet til å gå over til de to nye medisinene, opplyser det føderale amerikanske helseinstituttet.

Dødelighetsraten for ZMapp og remdesivir var henholdsvis 49 og 53 prosent.

Fakta om ebola-behandling

* Under utbruddet i Vest-Afrika mellom 2014 og 2016 viste studier tegn på at en medisin kalt ZMapp virket, men det fantes ikke klare bevis for det.

* ZMapp ble derfor tatt i bruk i november 2018 i en klinisk studie under utbruddet i Kongo, og sammenlignet med effekten av tre andre legemidler: REGN-EB3, mAb114, og et antiviralt legemiddel kalt remdesivir.

* REGN-EB3 og mAb114 viser seg mest effektive ved å redusere dødeligheten betraktelig, ifølge studien som pågikk fram til 9. august 2019.

* Studien er delfinansiert av det føderale amerikanske helseinstituttet National Institutes of Health (NIH).

* En eksperimentell vaksine har også vist seg å være effektiv, og over 163.000 mennesker er så langt vaksinert under det pågående ebola-utbruddet i Kongo. Det finnes imidlertid ingen godkjent vaksine ennå.

(Kilder: NTB, AP, AFP, DPA)

Powered by Labrador CMS