Annonse

Forskeren forteller: Lettere å forutsi for tidlig fødsel

Mange gravide blir lagt inn på sykehus og behandlet unødvendig fordi legene tror de skal føde for tidlig. Nå viser ny forskning hvordan de bedre kan forutsi for tidlige fødsler.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For fødselshjelpen er det fortsatt vanskelig å forutsi hvilke kvinner som kommer til å føde for tidlig. (Foto: www.colourbox.com)

I Norge fødes fem til seks prosent av alle nyfødte for tidlig. Det vil si før 37 uker, og i mange land er tallene høyere.

For tidlig fødte barn dør oftere i nyfødtperioden og dersom de overlever, er det større sjanse for at de får skader på blant annet hørsel, syn og nervesystem.

Jo lenger moren er kommet i svangerskapet, dess bedre er altså utsikten for barnet.

Unødvendig mange sykehusinnleggelser

For å finne ut av om det er fare for at barnet blir født for tidlig, har forskere lagt vekt på symptomer hos moren og målt lengden på livmorhalsen, altså ”utgangen” fra livmoren som babyen fødes gjennom.

Dersom livmorhalsen er kortere enn to en halv centimeter er det større sjanse for at moren føder for tidlig. Gravide med kort livmorhals og symptomer på for tidlig fødsel blir derfor innlagt på sykehus som har kapasitet til å behandle for tidlig fødte barn.

De aller fleste av disse gravide føder imidlertid ikke i løpet av den første uken de er innlagt. Og halvparten av dem fortsetter svangerskapet helt til termin.

Mange utsettes derfor for unødige tiltak slik som kortisonbehandling av mor for å fremskynde lungemodningen hos fosteret og for en sykehusinnleggelse som kan skape bekymring og engstelse og som også koster penger.

Protein som sier ifra

Hvordan kan man finne fram til de gravide som ikke kommer til å føde innen den første uka og som derfor ikke trenger innleggelse og behandling?

De siste årene har det kommet en test som undersøker hvor mye fibronektin som er i skjeden. Fibronektin er et protein som finnes i fostervann og som forskerne tror virker som et slags lim mellom livmorslimhinnen og fosterets årehinne.

Fibronektinet skilles ut i skjeden når den nære kontakten mellom fosteret og mor er i ferd med å brytes, og kan derfor være et tegn på at fødsel snart vil skje.

Hvis fibronektintesten er negativ er risikoen for å føde for tidlig lav.

Fibronektintest sparer innleggelser og penger

Forskere i Nederland undersøkte om de kunne forutsi hvilke gravide som faktisk gikk i fødsel den første uken etter innleggelsen ved å måle lengden av livmorhalsen og i tillegg bruke fibronektintesten.
Blant 714 gravide med symptomer på for tidlig fødsel, var det bare tolv prosent som fødte i løpet av den første uken.

Resultatene viste at gravide med en livmorhals som målte mellom halvannen og tre centimetere , men der fibronektin-testen var negativ, hadde en lav risiko for å føde den første uken.

Forskerne fant at kombinasjonen av de to undersøkelsene kunne redusere antall  innleggelser med ti prosent sammenlignet med bare å måle lengden av livmorhalsen.

Studien konkluderer derfor med at gravide med symptomer på for tidlig fødsel og med livmorhals mellom halvannen og tre centimetere bør bli undersøkt for fibronektin, slik at de med negativ test kan unngå sykehusinnleggelse samt unødvendig behandling med kortison.

Referanse:

Van Baaren G, Vis J, Wilms, F m. fl.: Predictive Value of Cervical Length Measurement and Fibronectin Testing in Threatened Preterm labour.  Obstet & Gynecol 2014;123(6):1185-1192.

Powered by Labrador CMS