Litt alkohol, og du overser egne feil

De fleste har opplevd å drite seg ut med litt for mye innabords, men vi skjønner det gjerne ikke der og da. Ikke så rart: Alkohol demper aktiviteten i en del av hjernen som sier fra når du gjør feil.

Publisert

Denne delen av hjernen, kalt anterior cingulate cortex (ACC), overvåker oppførselen vår, og sier fra når vi gjør feil. Den gir vanligvis gass før vi faktisk har skjønt det selv, og fungerer dermed nesten som en rød varsellampe.

Styrken på signalet sier noe om hvor kraftig man reagerer på sine egne feil.

Promille på 0,4

Det er i og for seg ikke noe nytt at alkohol fører til store tabber. Hvordan det skjer, er et annet spørsmål. For å undersøke om fenomenet henger sammen med en demping av ACC, bestemte nederlandske forskere seg for å samle sammen en gruppe såkalte sosiale drikkere - mennesker som får i seg mellom en og tre drinker om dagen.

To grupper mannlige frivillige drakk screwdrivers - appelsinjuice og vodka - til de nådde et promillenivå på enten 0,4 eller 1,0 i promille - altså et moderat nivå. Dagens promillegrense i Norge er på 0,2.

Kontrollgruppa fikk bare appelsinjuice, men alle drinkene var tilsatt peppermynte for å dekke over smaken av alkohol.

Prøvde ikke å korrigere egen oppførsel

Forskerne testet så mennene med en identifiseringsoppgave: En dataskjerm viste noen piler i noen få sekunder, og mennene måtte trykke på knapper som indikerte hvilken retning pilene pekte i.

Når de edrue mannfolka gjorde tydelige feil, tok de seg litt bedre tid på neste runde. Verken mennene med 0,4 eller de med 1,0 i promille senket tempoet etter sine feil.

I tillegg registrerte forskerne at signalet fra ACC ikke var like sterkt hos de mennene som hadde promille.

Legger ikke merke til feilene

- ACC la ikke merke til feilene, sier K. Richard Ridderinkhof ved University of Amsterdam til journalen Science.

Tidligere studier har fokusert på hvordan alkoholen virker på hele hjernen. Disse nye funnene antyder at alkoholen demper en spesifikk del av hjerneaktiviteten, og avslører at berusede mennesker ikke reagerer på sine egne feil med å være mer forsiktige.

Isteden legger man ikke en gang merke til at man driter seg ut. Ikke så rart da, kanskje, at man noen ganger gremmes dagen derpå.

Referanse:

Ridderinkhof, K. R. m.fl.; Alcohol Consumption Impairs Detection of Performance Errors in Mediofrontal Cortec; ScienceExpress, 7. nov, 2002.