Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I 2000 forlot den svenske sosialdemokraten Laila Freivalds stillingen sin som justisminister.
Årsaken var en mediestorm etter at ministeren på privaten hadde gjort om en borettslagsleilighet til selveierleilighet, i strid med partiets politiske linje.
Og i 2006 led kulturminister Cecilia Stegö Chilòs omtrent samme skjebne. Mediene hadde fått snusen i at Stegö Chilòs ikke hadde betalt TV-lisensen på årevis og dessuten holdt hushjelp svart.
Etter å ha gått igjennom medienes dekning av 92 slike skandaler mellom 1997 og 2010, konkluderer Tobias Bromander med at damene generelt får hardere medfart enn lignende mannlige syndere.
- Menn klarer seg ikke alltid bedre enn kvinnene. Kjønn forklarer ikke alt, men kjønn er en så viktig faktor at man bør vektlegge den i større utstrekning enn man har gjort tidligere, sier forskeren i en pressemelding fra Linnéuniversitetet.
Dekkes mer
Bromander har analysert hele 4345 avisartikler fra Sveriges største aviser: Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet og Expressen.
Og alt i alt mener han at mediene skriver mer om kvinnenes skandaler enn om mennenes. Avisene krever også i større grad at damene må gå av, hvilket de også oftere gjør.
Forskeren mener også det er en viss forskjell i typen saker som skaper mediestormer rundt mannlige og kvinnelige politikere.
Mennenes skandaler er oftere knyttet til jobben, for eksempel tvilsom bruk av regjeringsflyet eller misbruk av skattebetalernes penger.
Kvinnenes synder finnes derimot oftere på privaten. De har oppgitt feil i selvangivelsen eller betalt svart.
Demokratisk problem
Selv om det også finnes mange likheter mellom dekninga av skandalene til begge kjønn, mener Bromander at forskningen vitner om et demokratiproblem i medienes håndtering av slike saker.
- Mediene har veldig vanskelig for å se at man har gjort noe feil. Man har et bilde av seg selv som upartisk, nøytral og likestilt.
Annonse
Men avisene kan formidle et feilaktig bilde av virkeligheten, mener Bromander. Resultatet på lang sikt kan være at færre mennesker vil arbeide politisk, fordi prisen blir for høy.
- Gamle lik i skapet har ingen best-før-dato, sier han.
Referanse:
Tobias Bromander forsvarte avhandlingen ”Politiska skandaler! – Behandlas kvinnor och män olika i massmedia?” 14. desember 2012, på Linnéuniversitetet.