T-skjorte kan bli rustning

Hva får du hvis du tar ei vanlig T-skjorte i bomull, gir den et bad i borløsning og steiker den i ovnen? En superlett skuddsikker vest, så klart!

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

I hvert fall hvis det er forskerne ved University of South Carolina og de kinesiske og sveitsiske kollegene deres som får styre bakinga.

Det er nemlig de som har funnet opp en metode for å forvandle vanlig bomull til borkarbid – et av verdens hardeste materialer, som blant annet brukes for å forsterke tanks.

- Dette er et virkelig gjennombrudd, sier professor Xiaodong Li, en av forskerne bak prosjektet, i ei pressemelding fra universitetet.

Han mener den nye metoden gir uante muligheter for framtidas duppedittindustri.

Det supersterke, men likevel lette og fleksible stoffet kan for eksempel bli en erstatning for de tunge, stive platene i dagens skuddsikre utstyr. Dessuten er det heller ikke umulig at T-skjortestoffet kan brukes til å lage fjærlette – og dermed energieffektive – biler og fly.

Dyppet stoff i bor

De som tror at snakket om T-skjorter bare nevnes som et bilde på stoffer som minner litt om bomullsmaterialet vi kjenner så godt, tar feil.

Forskerne begynte faktisk prosessen med vanlige, hvite T-skjorter som de klipte i biter, og dyppet i en løsning som inneholdt grunnstoffet bor. Etter marinaden ble de gjennomtrukne tøystykkene rett og slett stekt i en ovn.

Og det var altså her den store forvandlingen skjedde. I ovnsvarmen endret bomullsfibrene seg til karbonfibre, som igjen reagerte med borløsningen og dannet det supersterke stoffet borkarbid.

Bare i labben

Dermed satt forskerne altså igjen med lette, beintøffe biter av tøy. Og selv om stoffet ikke var like mykt som ordinært T-skjortestoff, lot det seg tross alt bøye – en enorm forbedring fra tidligere utgaver av borkarbid.

Men om du allerede har knyttet på deg skoa for å løpe ned og skaffe deg din egen skuddsikre kosedress, må du nok ta deg ei pære eller to.

Foreløpig finnes vidundertøyet bare i laboratoriet, og pressemeldinga sier ingenting om verken når eller om det noensinne kommer ut derfra.

Referanse:

X. Tao, L. Dong, X. Wang, W. Zhang, B. J. Nelson & X. Li, B4C-Nanowires/Carbon-Microfiber Hybrid Structures and Composites from Cotton T-shirts, Advanced Materials, 8 Mar 2010.

Lenke:

University of South Carolina: Ordinary T-shirts could become body armor

Powered by Labrador CMS