Ny supersterk plast laget av frukt

Forskere har utviklet plast av bananer og annen frukt som er så solid at det konkurrerer med materialet skuddsikre vester er laget av.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er forskere ved Sao Paulo State University i Brasil som har funnet en mer effektiv måte å bruke fibrene i banan, ananas og annen frukt til å lage en supersterk og lett plast.

Nanocellulose-fiber skaper et materiale som er tre til fire ganger sterkere og 30 prosent lettere enn petroleumsbasert plast.

- Vår nye plast vil konkurrere med kevlar som brukes i skuddsikre vester. Plasten er mer motstandsdyktig mot varme, bensin og vann. Det gjør den til et perfekt materiale i biler og andre kjøretøy, sier Alcides Leão ifølge wired.com.

Han håper dashbord, sidepaneler og støtfangere kan lages av det nye materialet.

Leão mener det er mindre sjanse for at den fruktbaserte plasten tar fyr i en kollisjon og den lette vekten vil gjøre at kjøretøyet trenger mindre bensin.

Dessuten er plasten laget av et biologisk nedbrytbart materiale.

50000 på et hårstrå

Cellulose er brukt i lang tid til å lage papir, men nylig har forskere funnet at kraftig bearbeiding gir nanocellulose-fiber. Disse er så små at 50 000 kan få plass på samme bredde som et hårstrå.

Plasten blir laget ved å koke blader og stilker i noe som minner om en trykkoker. Ved å tilføre kjemikalier vil det bli produsert en talkumlignende masse. Ett pund (0.45 kilo) nanocellulose kan gi 100 pund plast.

Frukt som ananas, banan, kokosnøtt og agave er gode kilder til nanocellulose.

Utfordrer bilindustrien

Men ifølge forskerne er plast laget av nanocellulose er veldig dyrt å masseprodusere.

De håper likevel bilindustrien vil forstå at materialet kan bidra til å lage mer miljøvennlige biler.

- I første omgang fokuserer vi på at den fruktbaserte plasten kan erstatte den petroleumsbaserte plasten som brukes i bilindustrien i dag. Men vi håper også den kan erstatte stål og aluminium i fremtiden, sier Leão.

Forskerne presenterte funnene sine under the National Meeting & Exposition of the American Chemical Society denne uken.

Powered by Labrador CMS