Sier nei takk til Fieldsmedaljen

Det russiske mattegeniet Grigory Perelman har sagt nei til Fieldsmedaljen, en av matematikkens høyeste utmerkelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Perelman har lenge vært tippet som favoritt til å motta årets utgave av den prestisjetunge prisen, etter at han for noen år siden løste et mer enn hundre år gammelt matematisk problem, Poincarés formodning.

Det ble tidligere denne uken meldt at Perelman var tildelt prisen, men BBC melder nå at Perelman - som lenge var umulig å få tak i for priskomiteen, nå har takket nei. Den franske matematikeren Henri Poincaré fremsatte disse antagelsene om rommets natur på begynnelsen av 1900-tallet. Siden den gang har matematikere har forsøkt å bevise at han hadde rett.

Fram til 2002, uten hell. Det året publiserte Perelman noen korte artikler på internett, og reiste deretter en rask rundtur i USA for å fortelle om løsningen. Løsningen er siden blitt gjennomgått av matematikere verden over, og skal nå være nærmest verifisert.

Dermed var det duket for “matematikkens Nobelpris”, Fieldsmedaljen. Som han nå sier nei til.

Da gjenstår bare å se om mannen også har mage til å si nei takk til én million dollar fra Clay Mathematics Institute i Cambridge i Massachusetts. Instituttet ulovet ved årtusenskiftet denne belønningen til den som skulle klare å bevise Poincarés formodning, eller et av de seks andre store matematiske mysteriene som nå gjenstår.

Powered by Labrador CMS