Annonse

Slik spiser du deg til mindre ADHD

Det finnes mat som demper ADHD. Det viser en gjennomgang av omkring 70 vitenskapelige forsøk.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hamburgere og pommes frites øker faren for ADHD. Men fisk er bra. (Foto: Colourbox)

Om ADHD:

ADHD er en tilstand der kjernesymptomene er hyperaktivitet, konsentrasjonsvansker og impulsivitet.

Tilstanden viser seg fra tidlig barndom og kan vedvare inn i voksenalderen.

I gjennomsnitt har rundt ett barn i hver skoleklasse ADHD. På grunn av det høye aktivitetsnivået diagnositiseres gutter oftere med tilstanden enn jenter.

Diagnostisering skjer gjennom en adferdsbeskrivelse etter en spesiell manual (i dag DSM IV) der man krever et visst antall «treff» for å få diagnosen.

(kilde: snl.no)

Hvis barn fikk bestemme selv, ville de levd på godteri, softis og pølser. Men den dietten er sannsynligvis svært uheldig hvis barna har ADHD.

I stedet bør ungene spise mat med mindre fett og flere proteiner – for eksempel mager fisk. Det viser en amerikansk gjennomgang av nesten 70 vitenskapelige artikler. Forfatterne mener en omlegging av kosten faktisk kan dempe ADHD hos noen barn.

– Artikkelen konkluderer at det er viktig at barn med ADHD får en sunn kost, og at et tilskudd av fiskeolje ser ut til å kunne hjelpe noen av de barna som ikke har glede av medisinsk behandling, sier professor Kim Fleischer Michaelsen fra Københavns Universitet i en kommentar til gjennomgangen.

Spis fisk og meieriprodukter

Forskerne har gjennomgått all den ADHD-forskningen som er tilgjengelig i databasen PubMed. Det har vist seg at noen spesielle matvarer hadde en positiv effekt.

Vil du dempe ADHD, bør du:

  • Skjære ned på mettet fett – det «harde» fettet i kjøtt, smør, margarin, pålegg, palmeolje og kokosfett
  • Spise godt med proteiner fra fettfattig fisk
  • Spise meieriprodukter
  • Spise mye grønnsaker
  • Spise godt med frukt
  • Velge fullkornsprodukter – altså fullkornspasta og fullkornsbrød

Med andre ord: Dropp hurtigmaten og spis sunt.

Sammenfall mellom allergi og ADHD

Gjennomgangen modererte også noen forestillinger om hva som gir barn ADHD.

Tidligere har man mistenkt følgende produkter for å forårsake diagnosen:

  • nøtter
  • meieriprodukter
  • sjokolade
  • sitrusfrukter
  • kunstige farger
  • salicylater, som kommer fra salisylsyre, som finnes naturlig i planter; finnes i mange former for medisiner, kosmetikk, kremer og konserveringsstoffer

Å fjerne disse produktene demper bare ADHD i noen tilfeller, som når barna er allergiske.

Effekten av fiskeolje

Kosttilskudd med omega-3-olje – som finnes i fisk – og omega-6-olje – som finnes i blant annet nøtter, kornprodukter og egg – har i noen undersøkelser vist seg å kunne dempe ADHD. Andre undersøkelser viser det motsatte resultatet.

Forskeren J. Gordon Millichap konstaterer:

– I nesten alle tilfeller hvor barnet tar olje, er medisin også påkrevd. De gunstige effektene er ikke klart påvist.

Dansker undersøker også fenomenet

I Danmark arbeider en forskergruppe på med en undersøkelse som på mange måter ligner den amerikanske. De undersøker all tidligere forskning om mat og ADHD.

Men det er forskjeller på de to studiene: – Vår gjennomgang er mer omfattende, konstaterer professor Kim Fleischer Michaelsen.

Vanskelig å sammenligne

Michaelsen vet hvor vanskelig det er å sammenligne den eksisterende forskningen for å trekke sikre konklusjoner.

Dels er det forskjell på hvordan forskerne har diagnostisert ADHD. Så man kan risikere at noen av barna i virkeligheten er helt friske – og da er resultatene ubrukelige.

Dels måler forskerne effekten av matvarer og kremer på forskjellige måter. Det betyr at det blir vanskelig å sammenligne resultatene.

– Så noen studier måtte vi ta ut, forteller Michaelsen.

Undersøker fiskeoljer og dietter

Selv om oppgaven er vanskelig, er den så viktig at det danske sosialdepartementet har satt det i gang. Og forskerne skal særlig forholde seg til to spørsmål:

  • Har fiskeolje en effekt på ADHD?
  • Fungerer det å fjerne spesielle matvarer fra kosten?

– Eliminasjonsdietter er interessante fordi en nederlandsk studie tyder på at det kan hjelpe en del barn. Det kunne tyde på at det kan være en sammenheng mellom overfølsomhet og ADHD, sier Michaelsen.

Politikere er interessert i forskningen

Det danske Sosialdepartementet har bestilt undersøkelsen for at politikerne skal ha et solid grunnlag å treffe beslutninger når det gjelder ADHD. Derfor kan ikke Michaelsen avsløre konklusjonene før de er lagt fram for Folketinget.

Blant annet skal forskerne vurdere om det mangler forskning på området.

– Departementet ba oss vurdere om det er noen studier som mangler. Den vurderingen blir en del av den samlede rapporten som kommer mot slutten av mars, forteller Michaelsen.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Vitenskapelige kilder

Millichap, J. Gordon et al: The Diet Factor in Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder, Pediatrics, doi: 10.1542/peds.2011-2199

Powered by Labrador CMS