Mørk sjokolade med linfrø og chili øker forbrenningen

Danske forskere har funnet fram til en ny sjokolade som ikke legger seg på hoftene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis man vil redusere risikoen for å spise for mye, bør man kjøpe mørk kvalitetssjokolade – jo mørkere, jo bedre – og gjerne med en kakaoprosent på over 70 prosent. Sjokoladen bør inneholde kakaosmør og ikke vegetabilsk fett eller melkefett. (Foto: Colourbox)
Hvis man vil redusere risikoen for å spise for mye, bør man kjøpe mørk kvalitetssjokolade – jo mørkere, jo bedre – og gjerne med en kakaoprosent på over 70 prosent. Sjokoladen bør inneholde kakaosmør og ikke vegetabilsk fett eller melkefett. (Foto: Colourbox)

Fakta:

Stoffet theobromin gjør sjokolade svært giftig for hunder og katter fordi de ikke kan skille det ut.

Stearinsyre, med den kjemiske betegnelsen CH3 (CH2) 16COOH, er en hvit, krystallinsk masse med smeltepunkt 69–71 °C. Stearinsyre, som har en svakt talgaktig lukt, forekommer som ester med glyserol i vegetabilske og animalske fettstoff og oljer. Forbindelsen produseres ved enzymatisk fettspalting og brukes på samme måte som stearin.

(kilde: videnskab.dk)

Om melkefett:

Man har lenge visst at sjokolade er sunt for hjertet, og at det forebygger diabetes – og man har ment at den mørke sjokoladen feter mindre enn den lyse, men hittil har ikke denne mistanken vært vitenskapelig bevist. Men nå peker forskning fra Københavns Universitet på at det er det tilsatte melkefettet som har skylden.

Resultatene ble nylig publisert i det medisinske tidsskriftet Nutrition & Diabetes. Det er seniorforsker Lone Brinkmann Sørensen og professor Arne Astrup som står bak forskningen. Ifølge Astrup indikerer resultatene at melkefettet vil kunne føre til vektøkning.

– Melkefettet i lys sjokolade virker mindre mettende enn kakaosmøret i den mørke sjokoladen. Melkefettet tas nemlig raskere opp i tarmen, sier han.

Hvis man vil redusere risikoen for overspising, bør man se på hvor stor kakaoprosenten er i sjokoladen. Jo mørkere, jo bedre, sier Lone Brinkmann Sørensen:

– Det er mye som tyder på at også den intense smaken fra det høyere kakaoinnholdet bidrar til å øke metthetsfornemmelsen.

Forestill deg en sjokolade som både metter, smaker godt og øker kroppens forbrenning. Det lyder for godt til å være sant, men det er nettopp dette en gruppe forskere fra Københavns Universitet har i støpeskjeen.

– Det kunne være interessant hvis helt vanlige mennesker kunne bruke sjokoladen som et innslag i kosten sin og dermed spise mindre, sier professor Arne Astrup, som leder Institut for Human Ernæring ved Life på Københavns Universitet. Han er primus motor i utviklingen av sjokoladen.

Nytelse uten skadevirkninger

Astrup og kollegene hans forsker på fedme og forebygging av fedme. Forskergruppen har i den forbindelse lenge hatt et godt øye til mørk sjokolade som inneholder det mettende fettstoffet stearinsyre, det koffeinlignende stoffet theobromin samt koffein.

Theobromin stimulerer sentralnervesystemet ved å frigjøre adrenalin. Dette stoffet har lenge vært kjent for sin evne til å øke kroppens forbrenning, særlig hvis det blandes med chili og grønn te.

– For å få sjokoladen til å mette ekstra godt bruker vi fibre fra linfrø. Det binder også noe av fettet fra maten i tarmen. Det samme gjør innholdet av kalsium, sier Astrup, som poengterer at universitetet har patentert bruken av linfrøfibre til denne bruken.

Desserter og søte saker til overvektige og diabetespasienter inneholder ofte stoffer som i store mengder kan ha uheldige bivirkninger, men det gjelder ikke ingrediensene i den nye mørke sjokoladen.

– Chili, linfrø og kalsium har ingen uønskede bivirkninger. Chili gir dessuten sjokoladen en god og lang ettersmak. Og linfrøene har en nøtteaktige aroma, sier Astrup.

Den danske kronprinsen Frederik og den svenske kronprinsessen Victoria har allerede prøvesmakt den nye sjokoladen. (Foto: KU)
Den danske kronprinsen Frederik og den svenske kronprinsessen Victoria har allerede prøvesmakt den nye sjokoladen. (Foto: KU)

Skal testes

Smaken er viktig for at sjokoladen skal kunne vinne innpass, så forskerne har brukt mye tid på å lage en sjokolade som helt vanlige folk liker. Eksperimentene er foregått på forskernes store og velassorterte kjøkken, som i tillegg til en kjøkkensjef også huser noen av Danmarks dyktigste kokker.

– Vi har eksperimentert med å lage sjokolader i flere forskjellige former, og har endt opp med en håndfull forskjellige typer. Vi går nå i gang med å teste om de har den ønskede effekten, sier Astrup.

En gruppe forsøkspersoner ble plassert i noen spesielle forsøkskamre i et helt døgn. Forskerne målte forbrenningen ved å registrere endringer i innholdet av oksygen og karbondioksid. Kamrene er også utstyrt med et spesielt toalett som analyserer personenes avføring og urin.

– Vi gir deltakerne en vanlig mørk sjokolade den ene dagen og vår nye variant den andre, og så måler vi kaloriinntak, forbrenning og hvor mange kalorier de mister med avføringen. Så kan vi se om sjokoladen vår faktisk har den gunstige effekten vi forventer, sier Astrup.

Et kreativt innspill til industrien

Studier tyder på at når man spiser mat med stearinsyrefett, vil ti prosent forsvinne ut med avføringen; hvis vi kunne øke dette til 30 prosent ved å tilsette kalsium og linfrøfibre, begynner det virkelig å ligne noe.

– Da vil man kunne argumentere for at sjokoladen kunne brukes som et slankemiddel, sier Astrup.

Arne Astrup understreker at han og forskergruppen hans ikke har funnet opp sjokoladene for å tjene penger – de håper industrien vil la seg inspirere av forskningen slik at folk kan få tak i sjokolade som metter og slanker i stedet for å være fetende.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Referanse:

«Eating dark and milk chocolate: a randomized crossover study of effects on appetite and energy intake,» X Nutrition and Diabetes (2011) 1, e21; doi:10.1038/nutd.2011.17 # 2011 Macmillan Publishers Limited All rights reserved 2044-4052/11

 

 

Powered by Labrador CMS