Mange liker kombinasjonen av kaffe og søtsaker. Kaffe kan trolig framheve nettopp søtsmaken i for eksempel sjokolade.

Kaffe endrer smakssansen din

Det kan forklare hvorfor det smaker så godt med sjokolade til kaffen.

Forskere ved Århus Universitet i Danmark testet smaks- og luktesansen til 156 personer før og etter at de hadde drukket kaffe.

Det mest interessante forskerne fant var at deltagerne ble bedre i stand til å kjenne smaken av søtt etter å ha drukket kaffe.

Med kaffe skulle det en mindre konsentrasjon av søtt til, før deltakerne klarte å registrere søtsmaken.

Smakte mer søtt og mindre bittert

– Etter å ha drukket kaffe ble folk mer følsomme for søt smak og mindre følsomme for bitter smak, rapporterer forsker Alexander Wieck Fjældstad som var med og gjennomførte forsøket.

– Dette kan forklare hvorfor et stykke mørk sjokolade får en mildere og søtere smak til kaffen, sier han.

Luktesansen ble ikke påvirket av kaffen, fant forskerne.

Bitter substans ligger bak

Forskerne i Århus gjentok forsøk med koffeinfri kaffe og fant akkurat det samme. Slik utelukket de at det er koffeinet i kaffen som ligger bak.

– Så antagelig er det noen av de bitre substansene i kaffen som skaper denne effekten, sier Fjældstad til Danmark Radio sine nettsider.

Forskerne lurer på om også andre litt bitre matvarer, som for eksempel grønnsaken brokkoli, kan ha en lignende effekt når den spises sammen med annen mat. Altså at også brokkolien kan få annen mat til å smake søtere.

Michael Bom Frøst som er matforsker ved Københavns Universitet, sier til Danmarks Radio at dette er en grundig undersøkelse og at resultatene er solide.

Mat som deler kjemiske forbindelser

forskning.no har også tidligere skrevet om kombinasjonen av kaffe og sjokolade.

Blant annet at vi i Vesten ofte foretrekker denne smakskombinasjonen, fordi de to matvarene deler noen dominerende kjemiske forbindelser.

I Vesten kombinerer vi typisk ingredienser som deler kjemiske komponenter.

I det asiatiske kjøkkenet er det ofte motsatt. Der kombinerer man heller gjerne matvarer som ikke deler kjemiske komponenter, som for eksempel i sushi.

Referanse:

Alexander W. Fjældstad m.fl: «Chemosensory Sensitivity after Coffee Consumption Is Not Static: Short-Term Effects on Gustatory and Olfactory», MDPI, februar 2020. Artikkelen.

Powered by Labrador CMS