Har løst en av fiskeoljens gåter

Forskere har funnet ut hvordan omega 3-fettsyrer fra fiskeolje demper en betennelsestilstand i mus. Det kan være et stort skritt i retning av å forstå hvorfor fiskeolje virker på alt fra gikt til hjerte/kar-sykdommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fiskeolje

Fiskeolje er det mest solgte kosttilskuddet, og på verdensplan blir det solgt for cirka 13 milliarder dollar i året.

Fiskeolje sies å være godt for hjertet og hjernen og virker også på forskjellige betennelsestilstander som for eksempel gikt.

I Danmark er preparater som inneholder fiskeolje, registrert og godkjent av Lægemiddelstyrelsen som naturmedisin mot morgenstivhet og ømme ledd ved betennelsestilstander (inflammatoriske tilstander).

Kilde: Lægemiddelstyrelsen og Jørn Dyerberg

Når man googler ordet «fiskeolje», kan man vel få inntrykk av at det er vår tids livseliksir.

(Foto: Wikimedia Commons)

Og velger man å stole blindt på markedsføringen, kan en skvett fiskeolje rik på omega 3-fettsyrer virke mot nærmest enhver sykdom.

Men på tross av fiskeoljens fortreffeligheter er det fremdeles en gåte hvordan omega 3-fettsyrer virker i kroppene våre på det molekylære planet. Dette har en japansk og amerikansk forskergruppe gjort noe med.

Finner fiskeoljens «lås»

De har funnet ut hvordan omega 3-fettsyrer effektivt demper betennelsesreaksjoner i mus.

Det skjer ved at fettsyrene binder seg til en reseptor, GPR120, som er rikt representert i fettvev og hos celler i immunforsvaret, de såkalte makrofagene.

Foreningen mellom fettsyrene og reseptoren er som en nøkkel i en lås, og det er altså nok til å dempe en betennelsestilstand. Forskerne har dermed avslørt en av fiskeoljens hemmeligheter.

– Forsøket viser hvorfor omega 3-fettsyrer virker mer potent mot betennelsesreaksjoner sammenlignet med de stoffene som man normalt bruker, sier lege Jerrold Olefsky fra University of California, som har stått i spissen for forskningen, i en pressemelding.

Oppdagelsen er publisert i en av verdens mest anerkjente vitenskapelige tidsskrifter, Cell.

På sporet av den helsebringende effekten

Nettopp betennelsesreaksjoner er blitt tett koblet sammen med utviklingen av mange forskjellige sykdommer som diabetes, åreforkalking, Alzheimers, øyesykdommer og gikt.

Derfor kan man fristes til å tro at forskerne for alvor nærmer seg kjernen av hvorfor fiskeolje kan forebygge eller bekjempe forskjellige lidelser.

– Dette er et svært spennende vitenskapelig resultat, men det er for tidlig å blåse i hornet og rope eureka. For man skal alltid være forsiktig når det dreier seg om dyrestudier, sier professor emeritus, Jørn Dyerberg.

Det var Dyerberg som, sammen med nå avdøde overlege Hans Olaf Bang fra Aalborg Sygehus, undersøkte eskimoers blod på 1970-tallet, og som var først ute med å påvise at inntak av umettede fettsyrer fra havpattedyr og fisk ga en lavere risiko for blodpropp.

Senere har man dokumentert at omega 3-fettsyrer også virker på andre sykdommer. For eksempel har det en moderat virkning på giktsykdommer og kan til en viss grad erstatte smertelindrende medisiner, som for eksempel Paracetamol.

Forebygger diabetes i mus

Fiskeolje kan kanskje gjøre en forskjell for diabetes. Sett i dette lyset gjorde de amerikanske og japanske forskerne en annen interessant observasjon.

Forsøk viste nemlig at fiskeolje kunne forebygge diabetes hos tykke mus. Faktisk virket omega 3-fettsyrer fra fiskeolje så godt at de var mer effektive enn en populær sukkersykemedisin (Rosiglitazone, kjent som Avandia).

For en utenforstående kan det virke som fiskeolje nå kunne bli den nye diabetesmedisinen. Men den får man ikke fiskeoljepioneren Jørn Dyerberg til å advare.

– De fleste undersøkelsene på mennesker viser at fiskeolje ikke gjør noen forskjell når det dreier om seg å forebygge diabetes. Så det er for tidlig å juble og enda et godt eksempel på at fantastiske forsøk på mus ikke alltid kan overføres direkte til mennesker, sier Dyerberg.

Inspirasjon til ny, effektiv medisin

Et ukentlig minimumsinntak av fisk reduserer faren for astma. (Foto: iStockphoto).

Det er forskernes håp – hvis virkningsmekanismen i mus kan overføres til mennesker – å finne et stoff som kan binde enda sterkere til GPR120-reseptoren enn omega 3-fettsyrer gjør.

Dermed håper forskerne at de kan utvikle en medisin som kan virke mer effektivt enn fiskeolje når det gjelder å bremse betennelsesreaksjoner. Tiden vil vise om det også ville kunne gjøre en forskjell i kampen mot gikt, øyensykdommer, diabetes, Alzheimer, demens, hjerte/kar-sykdommer og så videre.

Fet fisk to ganger i uken

Det er enkelt å unngå underskudd av omega 3-fettsyrer, ifølge Jørn Dyerberg.

– Lag et deilig måltid med fisk, gjerne fet fisk, to ganger i uken, sier Dyerberg, som helt siden han oppdaget at det var en forbindelse mellom omega 3-fettsyrer og et sunt hjerte har spist en pille med fiskeolje hver dag.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Kilde:

Saswata Talukdar mfl: GPR120 Is an Omega-3 Fatty Acid Receptor Mediating Potent Anti-inflammatory and Insulin-Sensitizing Effects. Cell 142, (5), 687-698. Se sammendrag

Powered by Labrador CMS