Tømmer du hele potetgullposen når den først er åpen? Nå vet forskerne hvorfor.
KristianSjøgrenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Har du noen gang lurt på hvorfor du spiser hele posen med chips når posen først er åpnet? Nå har forskerne funnet en forklaring på hvorfor det er så vanskelig å stoppe.
Når du spiser fet mat starter du en kjedereaksjon av signaler i kroppen din. Signalene dannes av reseptorer i munnen din som reagerer på mat med høyt innhold av fett.
Fra munnen blir signalet sendt ned i tarmen, som sender det videre til hjernen. Hjernen får dermed høre at det er fet mat du spiser, og aktiverer det såkalte «belønningssenteret». Belønningssenteret får deg til å føle deg vel, og det gir deg lyst til å spise enda mer fett.
Kroppen vår fungerer slik fordi det i tidenes morgen var smart å få spist mest mulig fet mat når den en sjelden gang var tilgjengelig. Det er altså en helt naturlig reaksjon på den maten du inntar, og det er ikke noe du kan gjøre med det – enda.
Støttes av dansk forsker
En internasjonal forskergruppe har undersøkt signalstoffer i tarmen på rotter. Og nå peker forskerne på disse signalstoffene i tarmen som det nye målet for forskning i en kur mot fedme.
Kan legemidler stoppe kroppens produksjon av signalstoffene i tarmen, kan de kanskje senke trangen til å spise fet mat. Signalstoffer hører til det såkalte endocannabinoide systemet.
Resultatene er nettopp offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet PNAS Neuroscience og de får støtte av en dansk forsker på området.
– Dette bør man absolutt forske mer på. Vi arbeider selv med noe lignende, og den farmasøytiske industrien har også fokus på området, forteller professor Harald S. Hansen fra Det Farmaceutiske Fakultet på Københavns Universitet.
Hansen har selv forsket på det endocannabinoide systemet i mange år, og han har skrevet flere artikler om emnet.
Ren og skjær overlevelsesteknikk
Det endocannabinoide systemet er en av de helt grunnleggende overlevelsesmekanismene blant pattedyr.
De fleste pattedyr har utviklet en gjennomgående trang til fet mat, som er rik på næringsstoffer, men vanskelig tilgjengelig i naturen.
Når et pattedyr endelig finner mat med høyt fettinnhold, er det viktig å få spist så mye som mulig. Signalstoffene i tarmen er laget for å fortelle hjernen at den skal fortsette å spise.
Dessverre har signalstoffene fått en mer uheldig rolle i det moderne samfunnet. Det fører til overvekt, diabetes og hjerte/kar-sykdommer, siden det i dag er lett tilgang til fet mat.
– Vi vet to ting. Vi vet at fettinntak øker vekten, og vi vet at det er en dårlig regulering av appetitten hvis man får for mye fett. Fett ser ut til å fungere som narkotika eller sex i hjernens belønningssenter, og jo mer man får, jo mer vil man ha. Det er en av årsakene til at mange mennesker blir overvektige, forklarer Hansen.
Blokkering skal hjelpe overvektige
Den internasjonale forskergruppen som står bak undersøkelsen, peker på muligheten for legemidler som blokkerer signalet mellom tarmen og hjernen.
Annonse
På den måten håper de at man i fremtiden kan begrense overvektiges trang til å spise fet mat.
– Det har tidligere vært laget medisin som blokkerer for noen av de signalreseptorene som har med det endocannabinoide systemet å gjøre. Rimonabant hadde stor suksess, men dessverre fikk enkelte pasienter depressive bivirkninger, og produktet ble tatt av markedet igjen. Årsaken var at det blokkerte reseptorer i hjernen. Det danske firmaet 7TM Farma er i gang med å utvikle et legemiddel som blokkerer for reseptorene ute i vevet, noe som forhåpentligvis fjerner bivirkningene, forteller Hansen.
Rotter ble lurt
Studien fra den internasjonale forskergruppen ble utført på rotter som fikk stilt en mengde mat til rådighet.
Forskerne opererte inn en slange i magen på rotten og sugde maten ut i samme fart som den ble spist. Forskerne undersøkte hvor mye mat rottene spiste og hvilken innflytelse fettinnholdet i maten hadde på produksjonen av signalstoffer i tarmen.
Ved å fjerne maten kunne forskerne isolere den metthetsfornemmelsen som utelukkende blir skapt av signaler fra munnen til hjernen og deretter til tarmen.
Resultatene viste at de rottene som fikk fet mat, produserte signalstoffer i tarmen selv om maten aldri nådde fram.
Dessuten spiste de mer enn andre rotter.
– Resultatene er nye og spennende og et skritt i riktig retning, men det er langt fra hele forklaringen, mener Hansen.