Annonse
Hvor mye av smaken til hønseforet overføres til egg? (Foto: Shutterstock)

Spør en forsker: Kan maten til høna påvirke smaken på egget?

Hvis du fôrer ei høne med hvitløk, vil eggene smake hvitløk da?

Publisert

Det er overraskende lite som påvirker smaken på et hønseegg. For eksempel har ikke fargen på eggeskallet noe å si på smaken. Faktisk har det ikke noe å si om høna har vært frittgående eller spist økologisk mat, heller.

Men hva med smaken på maten som høna får servert, vil den påvirke smaken på egget?

Ifølge Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, så er svaret ja.

Egg med fiskesmak

Han forteller om det mest kjente tilfellet hvor hønsematen faktisk gav eggene fiskesmak.

Birger Svihus er professor i ernæring ved NMBU. (Arkivfoto: Janne Karin Brodin)

Hvorfor? På grunn av fiskemel.

Fiskemel er rett og slett mel laget av alle de delene av fisken som vi ikke har særlig lyst til å spise selv. Siden melet har et høyt innhold av protein, blir det brukt i maten til diverse husdyr og oppdrettsfisk.

Dersom fôrprodusenten lager mat med over én prosent fiskefett kan du faktisk kjenne at egget har fått en fiskesmak.

En studie publisert i Journal of Food Science viste at store mengder med linfrø eller chiafrø påvirket smaken på eggene, men ikke så mye at eggene ble uspiselige. Til gjengjeld ble innholdet av omega-3 mye høyere. 

I en artikkel fra sciencedaily.com kommer det fram at store mengder med hvitløk faktisk påvirket eggene. Men eggene fikk ikke mer hvitløkssmak, de fikk faktisk en mildere smak. Forskerne bak forsøket tror hvitløken senker eggets svovelinnhold.

Vi kunne hatt krydrede regnbue-egg

Allerede i 1988 meldte NTB og Aftenposten om den tyske dyrlegen Georg Lauermann og hans nye oppfinnelse: krydderegg. Visstnok skal en blanding av basilikum, rosmarin, salvie, timian og hundekjeks gitt «et ønskeegg med en rund og lett krydret aromatisk smak.»

Svihus bekrefter at det skal være mulig å lage slike egg. Og mulighetene stopper ikke der:

– Man kunne jo for eksempel lett laget egg med en plomme i mange av regnbuens farger, skriver han i en e-post til forskning.no.

Ettersom plommen vokser ett lag av gangen, skulle det i teorien vært mulig å tilsette et fargestoff som kan gjøre plommen både hvit, rød og muligens grønn og blå også.

Så hvorfor finnes det ikke en egen designeregg-butikk?

– Forbrukere er jo relativt konservative når det kommer til manipulering av maten på den måten, tror Svihus.

– Dessuten må det mye kryddersmak til i fôret, så det ville nok blitt dyrt, påpeker han.

Smak gjennom skallet?

Forresten så finnes det kanskje en annen måte å smakssette et egg på. Eggeskallet er jo trossalt porøst. Grunnen er at oksygen skal slippe inn til fosteret, mens karbondioksid slipper ut.

Burde det ikke derfor være mulig å legge eggene blant en masse krydderurter, slik at de tar opp smakene fra omgivelsene?

– Egget er i utgangspunktet dekket med en inntørket slimhinne som hindrer omgivelsene i å påvirke smaken, men om det blir høy konsentrasjon i omgivelsene vil ikke denne være effektiv nok, forklarer Svihus.

For øvrig påpeker Svihus at du ikke burde dømme egget på utseendet.  

– Det hender også at eggene er vasket hos produsenten for å fjerne skitt på egget, og disse eggene tar opp både smak og mikroorganismer fra omgivelsen. De mest hygieniske og holdbare eggene er altså de som ikke vaskes, forklarer han.  

Leveforhold har lite å si på smaken

Det finnes dessverre lite forskning på hvilke produkter som kan og ikke kan gi smak på eggene. Men matforskningsinstituttet Nofima tok på seg ansvaret for noen år tilbake for å se om det fantes noen forskjeller mellom 15 varianter av norske egg.

Eggene kom både fra frittgående høns, økologiske høns og burhøns.

Dommerpanelet fant ingen forskjeller på smak eller lukt mellom eggene. Det eneste som skilte eggene fra hverandre var fargen på plommen. De frittgående hønene la egg med en kraftig oransje farge, mens de økologiske eggene hadde en blekere farge.

– Vi vet at forbrukeren «spiser med øyet», så det er godt mulig at de vil synes at et egg med mer farge på plommen også smaker annerledes og eventuelt bedre, sa Josefine Skaret i en artikkel fra Nofima. Hun var ansvarlig for undersøkelsen.

Her kan du se en video forskning.no har laget tidligere. Den viser disekeringen av ei høne som la dobbeltegg

Referanse: 

Coorey, R. (et al.) Omega-3 Fatty Acid Profile of Eggs from Laying Hens Fed Diets Supplemented with Chia, Fish Oil, and Flaxseed. (2014) Journal of Food Science.

Selgård, G. (1988) Her er Bonn Ferdigkrydret egg. Aftenposten Aften.  

Hansen, F. (1988) Vesttyske høns legger krydrede egg. NTB Tekst 

Powered by Labrador CMS