Lavere risiko for kreft, diabetes type to og hjerte- og karsykdommer er alle fordeler ved å ha en plantebasert diett. Nå viser det seg at den samme dietten gir høyere risiko for beinbrudd.

Høyere risiko for beinbrudd blant veganere

En ny studien har sett på sammenhengen mellom ulike dietter og beinbrudd. – De som skal leve 100 prosent plantebasert må sette seg inn i hva maten inneholder og velge næringsrike matvarer, sier norsk forsker.

Den nye studien, som er publisert i BMC Medicine, undersøker sammenhengen mellom ulike dietter og beinbrudd.

Nesten 55 tusen mennesker deltok i den såkalte EPIC-Oxford studien.

Disse menneskene hade fire ulike dietter. Det var veganere, vegetarianere, de som spiser fisk i tillegg til et vegetariansk kosthold (pescetarianere) og folk som spiser kjøtt. Deltakerne i studien ble gjennomsnittlig fulgt i 18 år.

– Det er flere studier som viser en sammenheng mellom vegetarisk kosthold og lavere beintetthet. Det vi ikke har visst så mye om tidligere er om beintettheten blir så lav at den påvirker risikoen for brudd, sier Christine Henriksen. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og underviser ved Universitetet i Oslo ved avdeling for ernæringsvitenskap.

– Så det denne studien har vist er at det er økt risiko for brudd blant de som har et plantebasert kosthold.

43 prosent høyere risiko

Sammenlignet med folk som spiste kjøtt, hadde veganere med lavere kalsium- og proteininntak i gjennomsnitt 43 prosent høyere risiko for brudd hvor som helst i kroppen.

Veganere hadde også høyere risiko for stedsspesifikke brudd i hofter, bein og ryggvirvler.

– Dette er den første omfattende studien om risikoen for både totale og stedsspesifikke brudd hos mennesker i forskjellige diettgrupper, sier Tammy Tong i en pressemelding. Hun er ernæringsepidemiolog ved University of Oxford, og er hovedforskeren bak studien.

Hun sier at de største forskjellene var for hoftebrudd. Risikoen for hoftebrudd hos veganere var over to ganger høyere enn hos mennesker som spiste kjøtt.

Kroppsmasseindeks (BMI), kalsium- og proteininntak i kosten er viktige faktorer som kan forklare en del av risikoen.

– Tidligere studier har vist at lav BMI er knyttet til høyere risiko for hoftebrudd, og lave inntak av kalsium og protein har begge vært knyttet til dårligere beinhelse. Denne studien viste at veganere, som i gjennomsnitt hadde lavere BMI samt lavere inntak av kalsium og protein enn kjøttetere, hadde høyere risiko for brudd på flere steder, sier Tong.

Viktig forskning

Christine Henriksen synes at denne forskningen er veldig viktig.

– Det kommer stadig nye rapporter som viser de gode effektene av plantebasert kost. Det er mindre risiko for blant annet kreft, overvekt og hjerte- og karsykdom. Dette er jo veldig positivt, men denne studien viser mulige ulemper om hva som kan skje hvis du spiser plantebasert.

– Jeg tenker at dette understreker behovet for å vite hva du gjør når du skal spise plantebasert, og sette sammen kosten slik at den blir bra nok sammensatt, sier Henriksen.

Studien har vært pågående svært lenge, og startet allerede i 1993. Dette kan ha påvirkning på resultatene av studien.

– Vi vet ikke hvordan kostholdet hos veganere har endret seg fra 1993 og fram til i dag, sier Henriksen.

– Det er noen andre studier fra EPIC som tyder på at veganere på den tiden kanskje ikke spiste så veldig sunt. De finner nemlig ikke den samme gunstige effekten av vegankost i forhold til for eksempel kreft, som man nå gjør i andre studier.

Målefeil i studien

Forfatterne skriver at de ikke klarte å skille mellom brudd som var forårsaket av dårligere beinhelse, og de som var forårsaket av ulykker. Data om årsakene til bruddene var ikke tilgjengelige.

Det var heller ingen data tilgjengelige om forskjeller i bruk av kalsiumtilskudd mellom de forskjellige diettgruppene.

Studien inkluderte også hovedsakelig hvite, europeiske deltakere. Dette kan begrense muligheten til å generalisere resultatene til andre populasjoner eller etnisiteter.

– Det er helt annerledes å være veganer i India enn det er å være veganer i Storbritannia, i forhold til blant annet matevareutvalg og fysisk aktivitetsnivå. Vi kan derfor ikke konkludere det samme med de som bor i Asia, sier Henriksen.

Derfor er det behov for flere studier fra forskjellige populasjoner, og studier som inkluderer flere mannlige deltakere for å undersøke risiko basert på kjønn. Rundt tre fjerdedeler av deltakerne i EPIC-Oxford studien er kvinner.

Ansvar for eget kosthold

– De som skal leve 100 prosent plantebasert må sette seg inn i hva maten inneholder og velge næringsrike matvarer. Det kan være gunstig å inkludere noen meieriprodukter for å få i seg kalsium. Eventuelt å bruke kalsium-beriket plantedrikk, sier Henriksen.

– Enkeltpersoner bør ta hensyn til fordelene og risikoen ved kostholdet sitt, og sørge for at de har tilstrekkelige nivåer av kalsium og protein, sier Tong.

Referanse: Tammy Y.N. Tong m.fl: Vegetarian and vegan diets and risks of total and site-specific factures: results from the prospective EPIC-Oxford study, BMC Medicine, november 2020

Powered by Labrador CMS