Bedre selvbilde bedrer slankingen

Slanking kombinert med rådgivning for å forbedre eget selvbildet gjorde at slankerne gikk mer ned i vekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Opptil én av fem nordmenn lider av fedme, viser tall fra Folkehelseinstituttet, og problemet er økende både her og i de fleste andre land i Vesten.

En ny studie fra britiske og portugisiske forskere gir tips om hvordan man skal kunne snu trenden.

Slanking kombinert med gruppediskusjoner der deltagerne blant annet snakket om hvordan man kan forbedre sitt selvbilde, ga langt bedre resultater enn slanking kombinert med råd om ernæring og stressmestring.

Selvbildetrening hjalp

239 overvektige kvinner fra Portugal deltok i slankeprogrammet, som varte i ett år. Kvinnene var mellom 25 og 50 år gamle, og hadde en kroppsmasseindeks på mellom 25 og 40.

Man regnes som overvektig når man har en kroppsmasseindeks (KMI) på 25, mens en KMI på 30 indikerer fedme og 40 er svært alvorlig fedme.

Halvparten av kvinnene fikk generelle råd om ernæring, stressmestring og om hvor viktig det er å ta vare på seg selv.

Den andre halvparten deltok på totalt 30 gruppemøter der deltagerne diskuterte for eksempel trening, trøstespising, hvordan man kan forbedre sitt eget selvbilde, hva som gjør at man slutter å følge en diett, og andre ting som hindret dem i å gå ned i vekt.

Kvinnene som deltok på disse møtene rapporterte om et forbedret selvbilde, og om at de brydde seg mindre om kroppsform og -størrelse, på slutten av studien.

Denne gruppen var dessuten bedre i stand til å regulere hva de spiste på egenhånd, og de gikk mye mer ned i vekt:

Deltagerne gikk i gjennomsnitt ned 7 prosent av den opprinnelige kroppsvekten i løpet av året, sammenlignet med mindre enn 2 prosent for kvinnene som bare fikk kostholdsråd.

– Bør inkluderes i all slanking

– Problemer med kroppsbilde er veldig vanlig hos overvektige og sykelig overvektige personer, noe som ofte fører til trøstespising og andre spisevaner som kan hindre vekttap, sier Pedro Teixeira, som ledet studien, i en pressemelding.

– Våre resultater viser en sterk sammenheng mellom forbedring i selvbilde, og særlig redusert angst knyttet til andre menneskers oppfatning, og positive forandringer i spiseatferd.

Han mener studien viser at alle slankeprogrammer burde inkludere hjelp til å se på sin egen kropp på en mer positiv måte.

Kilder:

E.V. Carraca m.fl. : Body image change and improved eating self-regulation in a weight management intervention in women International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

‘Love your body’ to lose weight (pressemelding fra BioMed Central)

Powered by Labrador CMS