Annonse

Vi spiser sunnere

Ola Nordmann spiser sunnere enn før, viser en ny rapport fra Sosial- og helsedirektoratet. Men ikke sunt nok.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi legger mindre vekt på utskeielser enn på det vi gjør riktig når vi skal nå et mål, som for eksempel å slanke oss eller spare penger. (Foto: Microstock)


Det finnes flere gode nyheter i rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2007. Vi knasker mer fiber, frukt og grønnsaker, og spiser mindre sukker. Forbruket av margarin og helmelk synker.

Sammenlignet med 70-tallet spiser vi i det hele tatt mindre fett og mindre usunt fett.

Likevel er vi slett ikke i mål. Rapporten viser nemlig at vi fortsatt spiser for mye sukker, salt og usunt fett. Samtidig får vi for lite av stivelse, kostfiber og antioksidanter, fra for eksempel grovbrød og grønsaker.

Vi er heller ikke særlig flinke til å spise fisk. Fiskeforbruket har faktisk gått ned i løpet av de siste åra.

Flere utfordringer

- De største ernæringspolitiske utfordringene i tiden fremover er å øke inntaket av frukt og grønnsaker og redusere inntaket av mettet fett og salt i befolkningen, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Sosial- og helsedirektoratet i en pressemelding på Matportalens nettsider.

Han mener også det er viktig å redusere inntaket av sukker hos barn og unge, og å utjevne forskjeller i kostholdsvaner som fører til sosiale helseforskjeller i befolkningen.

- Sammen med økt fysisk aktivitet vil slike kostforandringer redusere forekomsten av overvekt, kreft, hjerteinfarkt og diabetes type 2, sier Klepp.


Målsetninger for ernæringspolitikken:

? at spedbarna ammes

? økt forbruk av grønnsaker, frukt og bær

? minsket forbruk av fete potetprodukter og økt forbruk av matpoteter

? økt forbruk av grove kornvarer

? økt forbruk av fisk

? videre nedgang i forbruket av spisefett, og vridning i forbruket til myk margarin og matolje

? vridning av forbruket til magre meieriprodukter på bekostning av fete alternativer

? redusert forbruk av fete kjøttprodukter

? redusert forbruk av sukker

? redusert forbruk av salt

Kilde: Utviklingen i norsk kosthold 2007


Lenke:

Sosial- og helsedirektoratet: Utviklingen i norsk kosthold 2007

Powered by Labrador CMS