Kanskje er ikke sjokolade bare bra for ganen? (Foto: Vitaly Korovin / Shutterstock / NTB scanpix)
Kanskje er ikke sjokolade bare bra for ganen? (Foto: Vitaly Korovin / Shutterstock / NTB scanpix)

Sjokoladespisere hadde sjeldnere hjerteflimmer

En stor undersøkelse fra Danmark peker mot at kakao kan ha en positiv effekt på hjertet.

Det er ikke første gang kakaoens virkning på helsa er undersøkt.

I årenes løp har det kommet ganske mye forskning som viser en sammenheng mellom sjokoladespising og bedre helse.

Blant annet ser det ut til at mennesker som spiser sjokolade regelmessig har litt lavere risiko for hjerte- og karsykdommer enn de som sjeldent rører de brune godsakene.

Og nå kommer altså enda en studie som peker sånn noenlunde i samme retning. Danske og amerikanske forskere konkluderer med at mennesker som spiser sjokolade hver uke, har lavere risiko for å få atrieflimmer.

Det kan være viktig, siden atrieflimmer er koblet til en høyere sannsynlighet for både slag, hjertesvikt, demens og for tidlig død.

Atrieflimmer, også kjent som harehjerte, er en av de vanligste forstyrrelser av hjerterytmen. 

Kan være sunt snacks

Forskerne har tatt utgangspunkt i undersøkelsen Kost, kræft og helbred, hvor hele 160 000 dansker i alderen 50 til 64 år ble rekruttert mellom 1993 og 1997.

Alle deltagerne begynte med å svare på et omfattende spørreskjema om kosthold og andre deler av livsstilen. Og nå kan forskerne koble disse opplysningene sammen med helseproblemer som deltagerne etter hvert har utviklet.

Slik har de altså kommet fram til at det ser ut til å være en sammenheng mellom sjokoladespising og risiko for atrieflimmer. Det viste seg at deltagere som spiste sjokolade oftere enn en gang i måneden, hadde lavere risiko for atrieflimmer enn de som nøt søtsaken oftere.

Forskerne fant lavest risiko hos kvinner som spiste sjokolade en gang i uka og menn som knasket kakaoprodukter to til seks ganger i uka. Men sammenhengen var tydelig for alle sjokoladespiserne, også de som innrømmet at de hev i seg sjokolade minst en gang om dagen.

Sjokolade kan være et sunt snacks-alternativ som kan være med på å forebygge atrieflimmer, skriver forskerne i siste utgave av forskningstidsskriftet Heart.

Sprikende resultater

Likevel må vi kanskje vente en stund til før vi får et sikkert svar på hvordan saken ligger an. En lignende studie fra 2015 viste nemlig ingen slik sammenheng.

På den annen side var denne undersøkelsen gjort i USA, hvor sjokoladen generelt har lavere innhold av kakao enn i Europa. Hadde de rett og slett ikke fått i seg nok kakao til at det gjorde skikkelig utslag?

Eller kan det ha hatt noe å si at denne undersøkelsen baserte seg på at deltagerne selv oppga om de hadde hatt atrieflimmer, mens den danske studien forholdt seg til informasjon fra helsevesenet.

Uansett er det også et annet problem med denne typen studier: De kan bare fortelle oss hvilke faktorer som varierer sammen, ikke om det ene førte til det andre.

Vi vet altså ikke sikkert om sjokoladen ga bedre helse, eller om friske folk spiste mer sjokolade. Eller om de som spiste sjokolade også oftere gjorde andre ting som var gunstig for hjertet.

På den annen side føyer studien seg inn i en rekke undersøkelser som peker mot at kakao kan ha en god effekt på helsa.

Kanskje kan vi foreløpig konkludere med at det sikkert er greit å ta seg en bit i nye og ne.

Referanse:

E. Mostofsky, M. B. Johansen, A. Tjønneland, H. S. Chahal, M. A. Mittleman, K. Overvad, Chocolate intake and risk of clinically apparent atrial fibrillation: the Danish Diet, Cancer, and Health Study, Heart, mai 2017. 

 

Powered by Labrador CMS