Forskere har undersøkt hvilken effekt poteter har på prestasjonen til topptrente syklister.
Forskere har undersøkt hvilken effekt poteter har på prestasjonen til topptrente syklister.

Hva er best av poteter og kosttilskudd når du trener utholdenhet?

Topptrente syklister presterte like godt med poteter som energikilde som med energigel, ifølge en liten, potet-sponset studie. Men syklistene måtte spise veldig mye poteter.

Hva er best når du skal trene utholdenhet over lengre tid? Vanlig mat eller et spesialdesignet kosttilskudd?

Det har forskere finansiert av The Alliance for Potato Research & Education, en organisasjon sponset av potetindustrien, undersøkt i en nylig publisert studie.

De sammenlignet den prestasjonsfremmende effekten fra vanlige poteter mot spesialdesignede karbohydratgeleer. Dette er som en superkonsentrert energidrikke og den brukes ofte av idrettsutøvere.

– Forskning har vist at det å spise geleer med konsentrerte karbohydrater under lengre treningsøkter forbedrer prestasjonene til idrettsutøveren under økten.

Det sier Nicholas Burd, en av forskerne bak studien, i en pressemelding fra University of Illinois der studien ble gjennomført.

Men hvor god er effekten sammenlignet med den du får av å spise poteter, som jo også består av karbohydrater?

Poteter med overraskende effekt

Til sammen deltok tolv topptrente syklister i alderen 22 til 40 år. Tre av utøverne var kvinner og resten menn.

Forskerne delte deltagerne inn i tre tilfeldige grupper der den første gruppen fikk energigel, mens den andre fikk en puré laget av bakte poteter. Den siste gruppen fikk kun vann.

I forkant av testene hadde begge gruppene spist det samme og fått et totalforbud mot å drikke alkohol eller koffeinholdige drikker 48 timer før testene skulle gjennomføres.

Så skulle deltakerne sykle på ergometersykler i to timer mens de ble nøye observert av forskerne. For å få et bredt bilde av deltagernes prestasjoner, målte forskerne hjerterytmen, blodsukkeret, oksygenopptaket, energiforbruket og hvor hardt deltageren selv følte kroppen arbeidet.

Syklister trenger mye energi. Men hvilken rolle spiller kilden til energien for prestasjonen deres?
Syklister trenger mye energi. Men hvilken rolle spiller kilden til energien for prestasjonen deres?

–Både de som fikk karbohydratgeleen og potetpuren presterte bedre sammenlignet med de som fikk vann, skriver forskerne i studien.

De skriver også at det ikke var noen merkbar forskjell mellom de som fikk geleen og de som fikk potetpuréen.

– Poteter er et lovende alternativ for idrettsutøvere fordi de er rike på næringsstoffer og en kostnadseffektiv kilde til karbohydrater, skriver forskerne i studien.

Både de som spiste karbohydratgeleen og potetpuren hadde et stabilt blodsukker og gjorde det bedre under øvelsen enn de som bare drakk vann. De som kun drakk vann syklet også saktere enn de to andre gruppene.

Potetene ga milde mageplager

Deltagerne ble bedt om å svare på en rekke spørsmål om hvordan de følte seg. Her fant forskerne en forskjell blant de som spiste gelen og de som spiste potetpuren. Det viste seg at de som spiste potetpuréen, meldte om flere mildere former for mageplager, som at de følte seg oppblåste eller hadde magesmerter.

Men i snitt var det færre slike symptomer enn det som har kommet fram ved tidligere studier, påpeker forskerne. De mener det kan tyde på at begge karbohydratkildene ble godt tolerert av de fleste syklistene i studien.

Forskerne skriver også at mageplagene kan skyldes mengden poteter de måtte spise for å få i seg samme mengde karbohydrater som i gelen, nemlig rundt én kilo potetpuré. Dette peker de på som et minus ved karbohydratkilden og skriver at det ikke alltid er så praktisk for en idrettsutøver å måtte ha med seg én kilo potetpuré.

– Funnene våre kan brukes av trenere og andre for å bruke poteter som en effektiv næringskilde, skriver forskerne.

De skriver at det vil kunne hjelpe trenerne og ernæringsfysiologer med å kutte kostnader og at potetpuréen kan lages etter idrettsutøverens smak slik at de får en variert kost og slipper å bli lei av smaken på karbohydratgeleen.

Norsk forsker: – Spennende problemstilling

– Det er en godt gjennomarbeidet studie der de benytter etablerte metoder for å vurdere virkningen av energitilskudd under aktivitet, skriver Truls Raastad i en e-post til forskning.no.

Han jobber som professor ved Norges idrettshøgskole og har ikke selv jobbet med den nye studien.

Raastad forteller at problemstillingen er spennende fordi den peker på en vanlig matvare, poteten, som et mulig alternativ og at denne matvaren også inneholder andre næringsstoffer samtidig som den er kostnadseffektiv.

Truls Raastad professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne, Norges idrettshøyskole.
Truls Raastad professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne, Norges idrettshøyskole.

–Det er imidlertidig flere utfordringer med potetpuréen som et alternativ til energigeler under aktivitet, skriver Raastad.

Han skriver at forfatterne selv peker på den store forskjellen i mengde som opplagt er en utfordring om den skal tas med under aktiviteten.

– En annen utfordring er at potetpuréen gir litt større mage- og tarmproblemer og dette forsterkes ofte under intens trening, skriver Raastad.

Ikke ideell sammensetning av karbohydrater

– For idrettsutøvere som konkurrerer i utholdenhetsidretter som varer over to og en halv time, er ikke sammensetningen av karbohydrater i potetpuréen optimal, forklarer han.

Raastad forteller at idrettsutøverne i slike konkurranser må få i seg nesten 90 gram karbohydrater i timen og at det må en spesiell sammensetning av glukose og fruktose til for at dette skal tas opp i tarmen.

– Det må være nesten dobbelt så mye glukose som fruktose i blandingen for at tarmen skal kunne ta opp nok karbohydrater, skriver han.

Han forklarer at dette er fordi glukose og fruktose transporteres fra tarmen i to ulike transportører med ulik kapasitet.

– Det er imidlertid ikke noe problem for mosjonister som er på treningstur. Det er kun en utfordring i langvarige konkurranser hvor man ønsker å gi maksimalt, sier han.

Referanse:

Salvador, A.F. mfl: Potato ingestion is as effective as carbohydrate gels to support prolonged cycling performance. (2019) (sammendrag)

Powered by Labrador CMS