Har du uflaks, kan du skylde på disse tre faktorene. Alle gode ting er som kjent tre... (Foto: Colourbox)
Har du uflaks, kan du skylde på disse tre faktorene. Alle gode ting er som kjent tre... (Foto: Colourbox)

Tre typer uflaks

Ståle Fredriksen mener manglende kontroll over egen helse - altså uflaks - kan deles inn i tre typer. Her kan du kategorisere takstein, foreldre og røyking.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lege Ståle Fredriksen mener uflaks har mer å si for helsa vår, enn all verdens røyking og frityrsteking. Med “uflaks” mener han selvfølgelig ikke noe som har med svarte katter og tallet 13 å gjøre, men simpelthen mangel på kontroll over de faktorene som påvirker helse og helbred.

Se forrige artikkel: – Sykdom skyldes uflaks

Denne mangelen på kontroll - uflaksen - har tre hovedtyper, mener Fredriksen:

Konstitusjonell uflaks:

 Vi mangler kontroll over helsa fordi vi ikke kan forandre hvem vi er.

Helse blir i stor grad avgjort av hvor du blir født og av hvem foreldrene dine er. Fødested, arv, oppdragelse og medfødte sykdommer er viktige helsefaktorer, og foreldre er sannsynligvis den viktigste formen for uflaks.

Situasjonsuflaks:

Det har vi fordi sykdommen blir brakt til oss. Ulykker og epidemier er gode eksempler.

For eksempel har man de siste årene oppdaget at magesår ikke skyldes stress, kaffedrikking og alkohol, men derimot skyldes en infeksjon i magesekken. Hjerteinfarkt kan til en viss grad ha lignende årsaker.

Konsekvensuflaks:

Det  skyldes at årsakssammenhengene er så vanskelige å få oversikt over at det er umulig å vite konsekvensene av handlingene dine.

Enkelte gener ser ut til å disponere svært kraftig for å få lungekreft hvis du røyker, mens andre gener beskytter mot kreft. Så røyking, usunt kosthold og så videre kan ha helt forskjellige konsekvenser for forskjellige mennesker.

Powered by Labrador CMS