Annonse
Bildetjenesten Google Street View er brukt av forskere til å kartlegge overvekt og fedme. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

Nabolaget gjør deg overvektig

Ved hjelp av bildetjenesten Google Street View kan europeiske forskere se at helse og overvekt påvirkes av området du bor i.

Publisert

Forskerne har kikket nærmere på nabolaget til 6000 mennesker i de europeiske byene Paris, London, Ghent, Rotterdam, Amsterdam og Budapest.

Med biler som dette har Google fotorgrafert nabolag. (Foto: Google)

I tillegg til å studere Googles bilder av nabolaget til disse personene, har forskerne spurt dem hvor fysisk aktive de er, hva de spiser, hvor god helse de har og om de er lykkelige. Forskerne spurte også folk hva de selv mener om nabolaget sitt.

Hamburgersjapper og parker

Googles gatebilder viste store forskjeller i antall hurtigmatsjapper folk har rundt seg.

De viste også store forskjeller i hvor mye parker og friluftsområder det finnes rundt folk. Innbyggerne i europeiske storbyer har svært varierende tilgang til grønne områder, så forskerne ut fra gatebildene.

De fant også gjennom spørsmålene folk ble stilt, en klar sammenheng mellom hvordan det ser ut der folk bor – og folks spisevaner og fysiske aktivitet.

Google Street View viser bilder tatt med 360°-kamera plassert på biler, sykler og snøscootere. De fleste ser bildene gjennom karttjenesten Google Maps. Her er nabolaget til forskning.no. Parken er til høyre og hamburgere får du flere steder rett til venstre. (Foto: Google Street View)

EU-forskningsprosjekt

– Denne undersøkelsen har vist oss at det er et samspill mellom individet og miljøet rundt, sier professor Oddrunn Samdal ved Universitetet i Bergen.

– Finnes det parker og turveier, kan det bli lettere å gå en tur eller jogge en tur. Og finnes det mange hurtigmatsjapper i nabolaget, blir det lettere å stikke innom enn om det var færre av dem.

Undersøkelsen har vært en del av EU-forskningens store forskningsprosjekt Spotlight, som leter etter nye strategier for å forebygge overvekt og fedme. Universitetet i Bergen er norsk deltager i prosjektet.

Odrunn Samstad er professor ved Universitetet i Bergen. (Foto: UiB)

Samdal har ikke gjennomført denne undersøkelsen, men hun leder en annen del av forskningen i Spotlight.

Ikke behandle, men forebygge

– Forskningen vi driver har ikke fokus på å behandle fedme. I stedet ser vi på hvordan vi kan forebygge overvekt og fedme.

Oddrun Samdal forteller at det over store deler av Europa, nå er økende bevissthet blant planleggere og politikere om hvor viktig det er å legge til rette for at folk kan gjøre sunne valg.

– Har bedriften en kantine med mulighet for å velge sunn mat, vil flere gjøre det. Er skoleveien trygg for barn, kan det bli flere barn som går til skolen.

I en pressemelding fra forskningsprosjektet sier Harry Rutter ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, at forskerne nå har fått fram data som klart viser sammenhenger mellom bosted og helse.

Slik kan det bli enklere for planleggere og politikere å ta tak i utfordringene.

Kilder:

Spesialnummer av tidsskriftet Obesity Reviews: The SPOTLIGHT project, mars 2016

Forskningsprosjektet Spotlights egen nettside finner du her.

Powered by Labrador CMS