Tar du deg tid til å nyte maten og puster sakte ut, så smaker den bedre.  Colourbox
Tar du deg tid til å nyte maten og puster sakte ut, så smaker den bedre. Colourbox

Maten smaker bedre om du puster rolig

Ta deg tid med maten og pust rolig ut når du spiser og drikker. Da får du mer effekt av de gode aromastoffene, viser ny studie.

Publisert

Skuffer du mat nedpå eller hiver i deg drikke, går du glipp av duftstoffer som er en viktig del av smaksopplevelsen.

Når mat smaker godt, har det nemlig langt fra bare med smaksløkene på tunga og i ganen å gjøre.

Smaken sitter også i nesa

Duftstoffer som beveger seg fra munnhulen og opp gjennom nesegangene til lukteceller i nesa, er vel så viktige.

Bare tenk på hvor lite mat smaker om du er forkjølet med tette neseganger. Eller prøv å spise en bit sjokolade mens du holder deg for nesa. Da merker du bare smaken av søtt og bittert, mens sjokoladeduften blir borte.

Forskere fra universitetene Yale og Pen State i USA har nå slått fast at aroma fra både mat og drikke finner veien fra den bakre delen av munnhulen og opp i nesa, takket være luft som du puster rolig ut.

Dette oppdaget forskerne da de utførte forsøk med en 3D-printet modell av menneskets hals, munn og nese. Modellen satte dem i stand til å studere nærmere luftstrømmer som beveger seg fra munnhulen, opp gjennom nesegangene, og inn i nesa.

Forskerne ble overrasket over mye sterkere denne transporten av aromastoffer opp i nesa er om vi puster rolig, framfor å puste kraftig.

Luftbarriere i halsen gir bedre smak

Når du puster rolig dannes det nemlig en slags luftbarriere i halsen din, fant forskerne i denne studien. Den holder aromastoffene ute av lungene dine.

Puster du rolig inn – og deretter ut igjen – skyves aromastoffene fra bakre del av munnhulen opp i nesa.

Spiser du raskt og puster tungt inn og ut, så trekker du i stedet aromaen ned i lungene. Der får du ingen glede av den.

Sånn går du glipp av stoffene som gjør at mat og drikke smaker godt. 

Referanse

Rui Ni med flere: «Optimal directional volatile transport in retronasal olfaction», PNAS, november 2015. Sammendrag.