Frukt og grønt reduserer kreftfaren hos menn

Et normalt kosthold med rikelige innslag av grønnsaker og frukt kan være nok til å redusere antall krefttilfeller hos menn med en tredel. Mennene kan få sin forventede leveralder forhøyet med 37 prosent, tror leger.

Ifølge en studie som Serge Hercberg og hans kolleger ved det franske instituttet for medisinsk forskning INSERM har gjennomført, reduserer regelmessig inntak av frukt og grønt kreftfaren også hos kvinner. Men her er virkningen ikke like sterk.

Forskjellen forklares med at kvinner flest i utgangspunktet er mer helsebevisste og har et sunnere kosthold enn mennene.

- Kvinner tenker rett og slett mer over hva de spiser, sier Serge Hercberg ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rundt 13 000 frivillige deltok i INSERM-studien, der de fikk små mengder mineraler og såkalte multivitaminer i en periode på åtte år. Mengdene tilsvarte det som finnes i naturlige frukt- og grønnsakprodukter som er å få kjøpt i vanlige butikker.

Resultatene tyder på at antallet krefttilfeller blant franske menn i alle aldre, og spesielt tilfeller av kreft i tykktarmen, kan reduseres med rundt 40 000 dersom mennene endrer sine spisevaner. Tomater, grønne bønner, epler og jordbær anbefales spesielt.

(NTB)

Powered by Labrador CMS