Redd for kreft? Drikk grønn te!

Grønn te er proppfull av antioksidanter, og derfor mener man at den virker kreftforebyggende. Nå har forskerne imidlertid funnet ut at teen inneholder flere stoffer som hjelper mot uhumskhetene.

Publisert

Inne i cellene våre finnes det et molekyl, aryl hydrokarbon-reseptoren, som har evnen til å aktivere visse gener i kroppen, og det er ikke alltid like lurt.

Når reseptoren får seg en omgang med røyk eller dioksiner, blir den nemlig en smule forstyrret, og kan sette i gang potensielt skadelig genaktivitet. Det er her den grønne teen kommer inn. Drikken inneholder nemlig to typer kjemikalier som slår av reseptoren.

Virker på kreftceller

Et forskerteam fra Rochester University oppdaget at stoffene rett og slett slo av den aktuelle reseptoren i kreftceller fra mus. Så langt tyder også mye på at det samme gjelder for menneskeceller.

- Grønn te virker kanskje annerledes enn vi trodde når det gjelder å hindre kreft, sier professor Thomas Gasiewicz til BBC. Antageligvis opererer forbindelsene i teen på mange forskjellige måter.

Må forske mer

Kjemikaliene som forskerne har funnet ligner mye på flavonoidene, en gruppe stoffer som blant annet finnes i brokkoli og rødvin, og som er kjent for sine krefthemmende egenskaper.

Det er imidlertid for tidlig å si noe om sammenhengen mellom storstilt tedrikking og risikoen for å utvikle kreft, mener forskerne. Akkurat det er nemlig avhengig av hvilke tetype man bruker, og hvordan stoffene brytes ned i kroppen.

Det må altså forskes mer på drikkens innvirkning på kroppen, før man kan ta tepauser i kreftbekjempelsens navn.

Referanse:

C.M.Palermo, J. I. M. Hernando, S. D. Dertinger, A. S. Kende, T. A. Gasiewicz, Identification of Potential Aryl Hydrocarbon Receptor Antagonists in Green Tea , Chemical Research in Toxicology, 2003; 16(7); 865-872. DOI: 10.1021/tx025672c

Lenker:

BBC: Green tea can block cancer
The Times of India: Green teas cancer fighting formula revealed
Chemical Research in Toxicology