Annonse

Gammelt instinkt gjør oss feite

Forbausende mange mennesker har slitt seg gjennom år med Grete Roede og Fedon Lindberg. Men sideflesket sitter, like forbannet. Engelske forskere tror kroppen er programmert til å tviholde på sakene.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Svært få mennesker, antageligvis ikke flere enn 10 til 15 prosent, klarer å gå ned i vekt og holde seg slanke, sier professor Jonathan Seckl fra Edinburgh University til BBC Online.

Det tror han skyldes at kroppen rett og slett nekter dem å bli tynnere. Tidligere undersøkelser har nemlig vist at kroppen omprogrammerer sitt eget selvbilde når den legger på seg, og snart oppfatter den nye vekta som normal. Settes kroppen på slankekur, tror den at den svever i livsfare.

Hjelp, jeg sulter ihjel!

Siden overvektige kropper mener de er helt normale, blir de altså bekymret når mattilgangen skrumper inn og kiloene begynner å forsvinne. Snart innbiller de seg at de holder på å bli alvorlig avmagret, og klikker automatisk inn i seriøst sparemodus med lav forbrenning.

- Når overvektige prøver å slanke seg blir de umiddelbart sultne, og kroppene reagerer som om de skulle være 30-kilos sveklinger, sier Seckl.

"Gammel vane er vond å vende..."

Han og 25 andre forskerne er med på en europeisk kjempestudie, der 11,7 millioner euro (100 millioner kroner) skal brukes til å finne ut hvilken rolle hjernen spiller når folk blir feite. Forskerne har klare mistanker om hva hodet egentlig driver med.

Skyld på evolusjonen

Hjernen er ikke nødvendigvis så langt ute på bærtur som man skulle tro. Det er bare i de siste hundreårene vi er blitt vant til at maten rekker igjennom vinteren.

Kroppene våre har imidlertid brukt millioner av år på å utvikle seg, og dermed er det ikke så rart at de ikke henger helt med i svingene. De driver fremdeles og sikrer sjansene for å overleve ei sultkrise, og trumfesset er å tviholde på flesket.

Med en gang det ser ut til å være smalhans i vente, setter kroppen seg i sparemodus, og gir ikke fra seg så mye som et fettmolekyl uten heftig kamp.

Nå håper forskerne at resultatene fra den nye undersøkelsen skal gi noen gode tips til hvordan man kan lage slankemedisiner. En av ideene er å overstyre hjernens kontrollsystemer, for å få fettcellene til å brenne flere kalorier.

Det hadde nok gjort hverdagen rikere for en god del mennesker.

Unntatt Grete og Fedon, da.

Lenke

BBC: Could obesity be all in the mind?

Powered by Labrador CMS