I Norge er det bare 3 prosent som har tatt skrittet helt ut og blitt vegetarianer. Her ligger vi langt etter Tyskland, for eksempel. Er det fordi vi stoler mer på norsk matvareproduksjon?

Nesten halvparten spiser mindre kjøtt, ifølge europeisk undersøkelse

Ikke alle har fått smaken på quinoa. Men å spise mindre animalsk mat er i ferd med å bli den nye normalen i Europa, mener forskere.

Mange, også her i Norge, har blitt mye mer opptatt av maten vi spiser.

– Vi er ikke bare mer opptatt av hva vi spiser, men at matvalgene våre ikke skal ha negativ effekt for helsa, miljøet og dyrevelferden.

Selv om det har vært en veldig stor økning i den andelen som sier at de vil redusere kjøttforbruket her i landet, er det få som tar skrittet ut og blir vegetarianere, forteller Annechen Bahr Bugge.

Det sier Annechen Bahr Bugge, forsker ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Hun forteller at norske forbrukerne oppgir ulike begrunnelser for å kutte i kjøttforbruket, avhengig hva slags kjøtt det er snakk om.

Færre velger pølser og kjøttdeig på grunn av helseaspektet. Rødt kjøtt velges bort på grunn av miljø og klima. Færre spiser kylling på grunn av bekymring for dyrevelferden.

Fire av ti planlegger å endre kostholdet

Våren 2021 deltok over 7.500 europeere i en spørreundersøkelse om sine holdninger til plantebasert mat.

Disse bodde i Østerrike, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italia, Nederland, Polen, Romania, Spania og Storbritannia.

Nesten halvparten av de spurte sier at de har redusert kjøttforbruket sitt.

Nær 40 prosent sier at de planlegger å gjøre det.

30 prosent ønsker å redusere forbruket av meieriprodukter.

Det er universitetet i København og universitetet i Gent i Belgia som står bak rapporten, i samarbeid med en rekke organisasjoner og partnere fra industrien som arbeider for et mer plantebasert kosthold i Europa.

Danmark på bunn

De landene der flest har redusert kjøttforbruket sitt det siste året er Romania og Tyskland. I begge landene har over halvparten spist mindre kjøtt.

Danmark og Storbritannia ligger på en delt sisteplass med 37 prosent. Nær 60 prosent av danskene spiser oksekjøtt minst en gang i uka.

Samme tendens i Norge

I Norge har Annechen Bahr Bugge gjort flere studier på befolkningens matvaner.

Hun sier at undersøkelsene her viser akkurat den samme tendensen som forskerne ser i Europa.

– Vi finner en økende andel som sier at de har redusert kjøttforbruket sitt. 42 prosent sier at de bevisst bytter ut noe av kjøttet med grønnsaker når de lager kjøttretter. To av ti velger kjøttfrie dager.

De fleste av oss spiser likevel lite frukt og grønt i forhold til anbefalingene fra helsemyndighetene. Under koronaen har forbruket av frukt og grønt gått ytterligere ned, forteller Bugge.

– Dette kobler vi til at folk har spist mindre i kantiner og på restauranter og har flere brødmåltider hjemme.

Mange flekser i Nederland og Romania

Rundt 7 prosent av de spurte i den europeiske undersøkelsen spiste bare plantebasert kost. I Tyskland og Storbritannia er det rundt 10 prosent som enten er vegetarianere eller veganere. Sistnevnte unngår all mat som kommer fra dyr.

37 prosent i Europa var enten vegetarianere, veganere eller fleksitarianere. Det siste betyr at du i hovedsak spiser plantebasert, men også spiser noe fisk, kjøtt, egg og melk.

Det er i Nederland og Romania finnes det flest fleksitarianere, henholdsvis 42 og 40 prosent.

Vi stoler mer på kjøttproduksjonen

De aller fleste i Norge betegner seg som altetende og er ikke opptatt av å redusere på kjøttet. Men det har vært en veldig stor økning i den andelen som sier at de vil redusere kjøttforbruket også her i landet, 30 prosent, forteller Bugge.

Likevel er det få som tar skrittet ut og blir vegetarianere.

Bare rundt 3 prosent velger dette i Norge, mot 10 prosent i Tyskland.

Bugge tror at noe av årsaken til forskjellen er at vi har større tillit til kjøttproduksjonen vår i Norge.

– Vi ligger langt ned på listen når det gjelder antibiotikabruk i matproduksjonen i forhold til mange land i Europa. Og selv om de fleste mener at vi kan bli bedre på dyrevelferd, er det nok høyere tillit også til dette her i Norge enn i mange europeiske land, sier Bugge.

De aller fleste i Norge mener at vi bør opprettholde kjøttproduksjonen vår. Den viktigste begrunnelsen for det er å støtte norske arbeidsplasser, forteller hun.

Stort potensial for nye produkter

Mange veganere og fleksitarianere har ganske nylig gått over til sin nye livsstil, viser undersøkelsen fra Europa.

En av de største barrierene for å spise mer plantebasert handler om tilgang til disse produktene og prisen på dem, mener forskerne.

Det er et enormt potensial for flere plantebasert produkter i Europa, mener de

Mange har aldri smakt quinoa

De fleste fleksitarianerne i Europa foretrekker ingredienser de er vant med, som poteter og ris, liser, mandler og kikerter.

Mange savner også mer plantebaserte erstatninger for kjøtt, for eksempel kyllingbryst og burgere. Også plantebasert laks og tunfisk er blant produktene deltakerne i undersøkelsen sier at de savner.

Over halvparten av deltakerne i undersøkelsen har aldri smakt plantekjøtt, plantemelk, tofu, quinoa eller lignende produkter.

I Norge har fire av ti prøvd nye vegetarprodukter, for eksempel kjøttfrie kjøttdeiger og vegetarpølser, ifølge Bugge.

Kilder:

Plant-based foods in Europe: What do consumers want? A European survey on consumer attitudes towards plant-based foods, with a focus on flexitarians, Rapport fra Smart Protein Project i EU, november 2021

Annechen Bahr Bugge: Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere. Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS