Tåler ikke fem om dagen

Hvis alle engelskmenn får i seg fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen, vil det kunne få dramatiske konsekvenser som økt arbeidsledighet og vannmangel for landbruket.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

'Er engelske og norske myndigheters 5 om dagen-kampanjer virkelig gjennomførbare? Nei, mener engelske forskere. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)'
"Er engelske og norske myndigheters 5 om dagen-kampanjer virkelig gjennomførbare? Nei, mener engelske forskere. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"


 

En tverrfaglig forskergruppe ledet av professor Bruce Traill ved University of Reading har undersøkt hvordan Storbritannia kan produsere sunn mat til konkurransedyktige priser, og hvordan dette kan påvirke ulike deler av landbruket.

Flere drivhus og færre kuer

Forskningen deres viser at hvis man antar at prosentandelen av den importerte maten som konsumeres i Storbritannia er konstant, må antall drivhus bygges ut betraktelig hvis befolkningen bestemmer seg for å følge myndighetenes råd om å spise fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag.

Også det norske Helsedirektoratet anbefaler tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt om dagen.

Resultatene fra studien presenteres på konferansen The Future of Rural Land Use i London i begynnelsen av juni.

Samtidig vil områder som Wales, som nå domineres av beitemark, miste mye av sin næring. Forskerne estimerer at over 400 000 walisiske kuer plutselig vil være overflødige. I Nord-England vil bøndene måtte kvitte seg med 200 000 sauer og kuer.

'Ifølge forskerne vil økt inntak av frukt og grønnsaker føre til flere hundre tusen overflødige kuer og sauer i det britiske jorbruket. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)'
"Ifølge forskerne vil økt inntak av frukt og grønnsaker føre til flere hundre tusen overflødige kuer og sauer i det britiske jorbruket. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)"

Dette kan bety dramatisk økning i arbeidsledigheten på det engelske innlandet, at store selskaper tar over småbruk, og en generell økonomisk krise i områder som i dag er avhengige av inntekter fra drift av storfe og får.

- Omfattende konsekvenser

Ifølge forskerne vil ikke den økte frukt- og grønnsaksproduksjonen føre til flere arbeidsplasser fordi mye av dette arbeidet kan gjøres med maskiner.

De jobbene som fortsatt kan gjøres av mennesker krever ingen fagkunnskap, og forskerne regner derfor med at gårdeierne heller vil bruke sesongarbeidere enn fast ansatte.

I en pressemelding sier professor Bruce Traill at  det er mange måter å få folk til å spise sunnere på, og at alle sammen kan ha positive virkninger hvis de gjennomføres på riktig vis.

- Men vi må også ta hensyn til de potensielle utilsiktige konsekvensene politiske grep som slike kampanjer kan få, sier han.

- For jordbrukssamfunn som meieribygder i innlandet kan konsekvensene være omfattende, og dette må tas med i beregningene.

Powered by Labrador CMS