Knus hvitløken!

At hvitløk er sunt, er ikke noe nytt. Men nå mener forskere at hvitløken er enda sunnere dersom den knuses.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvitløk er en ypperlig matvare. De hvite kløftene skremmer bort livstruende superbakterier, de senker blodtrykket ditt og motvirker kreft når du spiser stekt kjøtt.

Ja, hvitløk kan til og med fungere som insektsmiddel.

Og da har vi ikke en gang begynt å snakke om hvor godt hvitløk smaker…

Hvitløk mot blodpropp

Nyere forskning tyder også på at hvitløk inneholder stoffer som motvirker blodpropp. Men denne forskningen har tatt utgangspunkt i forsøk med rå hvitløk. Og som så mange andre matvarer forandrer hvitløken struktur når den varmes opp.

Sterk varme kan skade stoffene som er så gode for å forebygge blodpropp.

Men dersom hvitløken knuses før den utsettes for varmen som følger med koking eller steking, bevarer den disse stoffene i langt større grad. Det mener i hvert fall Claudio Galmarini og andre forskere ved landbruksfakultetet ved Universidad Nacional de Cuyo i Argentina.

De kokte hvitløk i tre minutter i vann, eller i stekte den i ovn. Det viste seg at hvitløken da var like sunn som rå hvitløk.

"Et instrument som tør være kjent for ivrige løkspisere."
"Et instrument som tør være kjent for ivrige løkspisere."

Men etter tre til seks minutter med sterk varme forsvant den blodproppsdempende effekten nesten helt, ifølge deres artikkel i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Knust hvitløk sunnere

Da forskerne knuste hvitløken, ble de helsebringende stoffene i langt større grad bevart. Selv om den knuste hvitløken nok også mistet en del av futten etter lang koketid.

Knust hvitløk holder altså bedre på de helsebringende stoffene enn hvitløk som er hel eller kuttet opp - men den er aller best når den er rå. Hva med å prøve litt fersk hvitløk i salatdressingen, eller på brødskiva?

PS: Dersom du synes det er slitsomt med hvitløksånde, anbefaler vi gjerne at du knasker litt persille. Vi kan heller ikke utelukke en artikkel om bladpersillens fortreffelighet på denne nettsiden i nær fremtid.

Kineserne tygger kardemommefrø for å knekke ånden, mens andre mener mynte og timian gjør samme nytten.

Powered by Labrador CMS