Forskerne fant ut at det var en sammenheng mellom eksponering for stekeos og en form for bronkitt. (Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix)
Forskerne fant ut at det var en sammenheng mellom eksponering for stekeos og en form for bronkitt. (Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix)

Stekeos kan gi kokker luftveisproblemer

Kokker lever i snitt kortere enn folk i de fleste andre yrkesgrupper. Endringer i arbeidsmiljøet kan gi flere bedre helse, viser nye undersøkelser fra NTNU.

Undersøkelsene tyder på at kokker som står mye i stekeos, har en økt fare for luftveisplager, skriver Gemini , NTNU og SINTEFs forskningsmagasin.

– Innenfor arbeidsmedisin holder det ikke med å se på arbeidsgrupper. Én brukbar metode kan være å se på folk innenfor samme yrkesgruppe som utsettes for ulike typer eksponeringer, sier lege Sindre Rabben Svedahl ved arbeidsmedisinsk senter ved St. Olavs hospital.

Svedahl tok nylig doktorgraden på et arbeid om kokkers arbeidsmiljø og helse. Noen kokker kan drive mest med innkjøp eller ha mer administrative roller, slik at de ikke nødvendigvis utsettes så mye for stekeos. I denne undersøkelsen svarte nær 900 kokker på et skjema om forhold ved arbeidet sitt.

– Ett av spørsmålene var «hvor stor del av din arbeidsdag består av steking på plate/grill/stekepanne», sier Svedahl.

De fant en sammenheng mellom eksponering for stekeos og en form for bronkitt. Resultatene er i samsvar med annen forskning på området. Tidligere studier tyder også på at kokker er mer plaget med luftveiene enn folk flest. Det gjelder lidelser som astma, emfysem og rhinitt, som er en kronisk betennelse i neseslimhinnen.

I en konkurranseutsatt bransje er det ikke sikkert at arbeidsgiver kan ta seg råd til å investere i nødvendig teknologi som gjør kokkene mindre utsatt for stekeos.

– Løsningen kan være å finne felles regler for hele bransjen, foreslår Svedahl.

Powered by Labrador CMS