Å koke det perfekte egg

Vi går inn i eggende dager der mange ovale små næringsbomber knekkes og stekes - eller kokes. Veien til det perfekt kokte egg kan være tornefull, men det finnes hjelp.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto.com)

Mer om egg

Eggforbruket har økt litt i Norge de siste årene. Vi spiser i gjennomsnitt 176 egg årlig, rundt et halvt egg per dag.

I påsken spiser hver nordmann i snitt ett egg om dagen.

Vi er midt på treet i verdenssammenheng. I Mexico spiser folk 350 egg i året, i Japan og Kina er snittet 340 egg hver.

Visste du forresten at et egg kostet like mye som en trikkebillett i Oslo på 1970-tallet?

I dag er prisen på trikkebilletten (en forhåndskjøpt) ti ganger høyere.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt og Nortura

Eggkoking kan inntil et visst punkt perfeksjoneres ut fra erfaring, og med små høneformede nedtellere som holder styr på tiden.

Hjemme ved egen kjøkkenbenk, la oss si noen hundre meter over havet, kan du for eksempel ha kommet til at egget må kokes cirka fem og et halvt minutt  for å bli mellombløtt.

Dette er som sagt bare ett eksempel…

Så feirer familien grønn påske med svigers nær sagt i fjæresteinene. Du overrasker med påskefrokost. Eggene er littegrann mindre og har stått en stund på benken før de kokes.

Brått er resultatet hardkokt….

Fra grønne kanonkuler, til…

Det er her egg-koketid-kalkulatoren fra Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo kommer inn i bildet. Kalkulatoren er riktignok ikke like fersk som et nylagt egg, den så dagens lys i 2009, men vi tåler et lite gjensyn i disse påsketider.

Her er egg-koketid-kalkulatoren.

Det finnes sikkert rutinerte eggkokere som vet at man både må ta hensyn til eggets omkrets, og til eggets temperatur ved kokestart. Men så var det dette med høyde over havet. Hvem holder oversikten over slikt til enhver tid?

Folk som har reist fra lavlandet og til fjells i påsken, eller eventuelt det motsatte, kan notere seg følgende bak øret:

Til fjells koker vannet ved lavere temperatur enn om du står i fjæra. For eksempel koker det ved 96,8 grader 1 000 meter over havet. Dermed tar det lengre tid å koke egget, opplyser Kjemisk institutt.

En liten ting til; instituttet påpeker også at det tar litt lengre tid å koke et ferskt egg.

Å koke uten å koke

Nettopp. Da nærmer vi oss riktig antall minutter og sekunder.

Så finnes det også andre veier til målet. Vannet  trenger slettes ikke å nå kokepunktet; man kan også ”koke” egg uten å koke det, forteller Kjemisk institutt oss videre.

(Dykk nærmere inn i denne utfordringen på samme side som kokekalkulatoren.)

Så kan du i samme slengen finne ut hvor langt tid det tar å koke et egg på toppen av Galdhøpiggen, slik at det blir middels bløtt.

Hvis du er av den typen som både liker lange påsketurer og god oversikt over turmaten…

Les mer:

Egg-koketid-kalkulator, Kjemisk institutt, Universitetet i Oslo.

Powered by Labrador CMS