- Har ikke personlighet

Australske forskere har oppdaget en blekksprut uten personlighet, men som er veldig kresen på bildekvalitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ifølge australske forskere kan du stirre en blekksprut dypt inn i øynene så lenge du klarer uten å finne noen personlighet der inne. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere ved Macquarie University i Australia har for første gang greid å fremkalle reaksjoner hos blekksprut ved å vise dem video, skriver New Scientist.

Konklusjonen er at blekkspruten Octopus tetricus godt kan være aggressiv og utforskende den ene dagen, for så å være sjenert, underdanig og rolig den neste.

Blekksprutforskerne, som definerer personlighet som en stabil og unik atferd over tid, konkluderer dermed at denne blekksprutarten ikke har noen personlighet.

Studien er publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Journal of Experimental Biology.

Viste blekksprut film i HD

Forskerne fanget 31 blekkspruter utenfor Sydney, og viste dem en tre minutters video som viste en krabbe, en annen blekksprut, et syltetøyglass og et akvarium fylt med vann.

Blekksprutene ble holdt i fangenskap i 10 dager og testet på tre ulike dager. 

Overraskende nok reagerte de på objektene og dyra i videoene som om de skulle vært ekte, noe forskere aldri har fått til før.

Ifølge forskerne er dette fordi de nå har vist blekksprutene film i HD, og med 50 bilder i sekundet, i motsetning til tidligere forsøk som har brukt 24 eller færre bilder per sekund og dårligere bildekvalitet.

Renata Pronk, studiens hovedforfatter, sier til Sydney Morning Herald at blekkspruten ser video med 24 eller færre bilder i sekundet som en serie stillbilder. 

"Bare HD er godt nok for blekkspruten. (Illustrasjon: iStockphoto)"

Vanlige TV-sendinger, sett på et vanlig fjernsyn, har 25 bilder i sekunder.

- Ikke nødvendigvis negativt

Forskerne oppdaget at blekksprutene som reagerte aggressivt  på videoene den ene dagen kunne være unnvikende den neste, og over tid fant de ingen stabile såkalte personlighetstrekk.

Ifølge forskerne er en mulig forklaring at Octopus tetricus’ hjerne, som er svært stor sammenlignet med andre virvelløse dyr, gjør at denne blekkspruten kan endre atferd og tilpasse seg omgivelsene sine bedre.

De skriver at en manglende personlighet ikke nødvendigvis er negativt, fordi de lever i omgivelser som stadig endrer seg, og lurer også på om atferdsendringene styres av hormoner.

Selv om den ikke har personlighet er blekkspruten i alle fall flink til å lære nye triks. Her kan du se en newzealandsk blekksprut åpne en flaske: 

Referanse: 

Renata Pronk et. al, Video playback demonstrates episodic personality in the gloomy octopus, Journal of Experimental Biology, mars 2010

Powered by Labrador CMS